RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ринок праці оживає: яких фахівців шукають в Україні та хто буде потрібен після війни

Українська економіка потроху виходить із ступору

Українська економіка потроху виходить із ступору Фото: Pixabay

Війна внесла кардинальні зміни до повсякденного життя українців. Мільйонам людей довелося покинути свої будинки і виїхати в безпечніші регіони України або за кордон, а хтось залишився взагалі без житла. З початком війни більше половини українців втратили роботу та засоби для існування. Звичайно, бізнес зупинився в умовах широкомасштабного наступу Росії.

Та попри бойові дії українська економіка потроху виходить зі ступору, українці адаптуються до нових реалій, бізнес відкривається там, де це можливо з урахуванням усіх заходів безпеки. Люди повертаються на свої робочі місця, а хтось знаходить нову роботу навіть далеко від дому, щоб мати можливість прогодувати себе та свою сім'ю. Що зараз відбувається на ринку праці, які спеціальності найбільш затребувані в умовах воєнного часу, якою справою найкраще зайнятися з перспективою на майбутнє – дізнавався "Апостроф".

Поступове відновлення

За даними Європейської бізнес Асоціації на 30 березня, за місяць війни третина опитаного бізнесу повідомила про втрати у розмірі понад 1 млн. доларів. Ще 13% оцінюють втрати бізнесу в діапазоні від 500 тисяч до 1 млн. доларів, 28% - від 100 до 500 тисяч доларів і 14% оцінюють втрати на суму до 100 тисяч доларів.

Щоб залишатися на плаву, компанії змушені скорочувати витрати, проводити релокацію підприємств, запускати нові бізнес-напрямки. У той же час 9% бізнесу змушені вдаватися до скорочення персоналу, а 8% повідомляють, що не можуть втримати свій бізнес на плаву.

Українці, що втратили роботу, намагаються влаштуватися на нове місце часто не за фахом або попереднім досвідом роботи.

Киянка Оксана працювала оператором вишивального цеху на одній із найбільших швейних фабрик в Україні. З початком війни вона, як і багато інших, була змушена виїхати зі столиці. Влаштувавшись на новому місці, жінка почала шукати роботу.

"Свій пошук почала з місцевих груп у соцмережах. Мені пропонували стати на облік у центр зайнятості, але в одній із груп побачила вакансію прибиральниці в аптеці якраз біля будинку. Графік мене влаштовував, зарплата, правда, не велика, але є ще свої заощадження. На щастя, моє місце на фабриці залишається за мною, тому після повернення до Києва повернуся до вишивки", - розповіла Оксана "Апострофу".

Мешканець Київської області Микола також був змушений шукати іншу роботу. Хоч сам він не залишав свій будинок, СТО, в якому він працював, знаходиться в розбитій окупантами Бучі - тож про відновлення його роботи поки не йдеться.

"Ми з власником СТО на зв'язку, він планує знову відкритися, але всі ми бачили на що перетворилась Буча. У найближчі кілька місяців ніхто нічого не відкриватиме, та й сам роботодавець зараз на заході України, тому довелося шукати інші варіанти. Телефонував до інших СТО, але десь зараз закрито, а інші намагаються заробити хоча б на зарплату діючим співробітникам. Довелося трохи змінити сферу з ремонту авто на вантажника у супермаркеті. Сподіваюся, що це тимчасово, і скоро повернуся до своєї професії", – розповів чоловік.

За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", близько 3% тих, хто мав роботу до війни, перейшли на нове місце. Та загалом ситуація з працевлаштованими українцями покращується. Серед тих, хто мав роботу до війни, продовжують працювати 58% (у березні таких було 46%). Впав відсоток тих, хто втратив роботу через війну – з 53% до 41%. При цьому найбільше тих, хто зараз працює – у західних областях.

Це підтверджує і керівник експертно-аналітичного центру grc.ua Руслана Березовська.

"Потроху ринок праці оживає, хоч і не на стільки, на скільки б хотілося. Але ми відслідковуємо еволюцію адаптації та пожвавлення ринку праці. Якщо в перший тиждень березня ми бачили повне завмирання, паніку та не розуміння того, що буде далі, то вже з другого тижня потроху компанії почали налагоджувати зв'язок зі своїми співробітниками та розробляти різні програми допомоги для них", – каже фахівець у коментарі "Апострофу".

Пожвавленню ринку праці сприяє і поступове відкриття бізнесу. Окрім продуктових магазинів та аптек, які продовжували працювати до останнього там, де це можливо, відкриваються непродовольчі магазини, кав'ярні та ресторани, торговельно-розважальні центри, запускається транспорт та сфера послуг.

"Справді, ситуація покращується, порівняно з шоковим періодом, коли все тільки почалося. І ми бачимо, що в деяких регіонах, де більше тиші, або навіть де її немає, але люди змогли адаптуватися, вже знаходять шляхи для того, щоб здійснювати операційну діяльність. Тому справді, поступове пожвавлення відбувається", – розповідає "Апострофу" виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко.

За її словами, поки що не можна говорити про якесь повне завершення процесу трансформації. Однак для бізнесу настала нова реальність, новий базис, який слід враховувати.

"Поки ми знаходимося в періоді невизначеності. Але скільки він триватиме, яким чином розвиватиметься ситуація - поки ніхто не може сказати. У такому стані бізнесу складно щось планувати. Поки що нам потрібно набратися терпіння та мужності, оптимізму, ентузіазму, який нас вестиме далі", – каже Дерев'янко.

Кого шукають роботодавці

Нинішня криза на ринку праці найважча за останні 10 років, йдеться у дослідженні кадрового порталу grc.ua. За словами Березовської, лише по Києву, який вважається лідером за кількістю актуальних вакансій, стало на 33% менше пропозицій порівняно із січнем 2022 року.

Але якщо порівнювати з березнем поточного року, то вакансії потроху відкриваються. Серед сфер, де зберігається найбільша кількість вакансій, Березовська виділяє IT- сферу. Вона найменше постраждала в умовах воєнних дій, хоча кризу на собі цей ринок відчув.

"Ті IT-шники, які працювали не в IT-компаніях, а в підприємствах в різних секторах економіки, часто підпадають під скорочення. Тому що компанії зараз оптимізують витрати та намагаються утримати основний склад працівників, які відповідають за операційну діяльність. А тих, хто відповідає за стратегічні процеси, впровадження та розробку нових проектів, технічну підтримку – скорочують”, – пояснює керівник експертно-аналітичного центру grc.ua.

Окрім цього шукають співробітників у ритейлі, транспорті, логістиці. І дещо несподівано зростає попит на фахівців у сфері маркетингу: SMM, піарники, маркетологи та фахівці з комунікацій.

Портал OLX Робота ділиться своїми даними про зростання пропозицій у березні місяці для водіїв – 9,5 тис. вакансій. Також, до списку популярних фахівців додалися будівельники (понад тисяча вакансій). Зокрема зберігається відносно стабільний попит на вантажників, охоронців, кур'єрів, нянь та швачок.

А ось кількість вакансій продавців знизилася з 10 тис. до 6,3 тис. Зменшилася кількість вакансій для кухарів, а пропозиції для офіціантів взагалі зникли з найпопулярніших.

Що ж до зарплат, то експерти поки що не спостерігають значного зниження рівня заробітної плати в актуальних вакансіях. Інша річ, що не всі роботодавці зазначають рівень зарплат у вакансіях. Але таке спостерігалося й у мирний час.

OLX Робота порівняла рівень заробітної плати найбільш популярних на порталі вакансій до та після початку бойових дій в Україні. За даними порталу, частина зарплат збереглася на довоєнному рівні, наприклад, у таксистів та виконробів – 25 тис. грн. На 2-2,5 тис. грн впали зарплати у штукатурів, малярів та фасадників – до 30 тис. грн, 35 тис. грн та 32, 5 тис. грн відповідно. Найбільше знизилася заробітна плата у далекобійників – з 67 тис. грн до 31,8 тис. грн.

Які фахівці будуть потрібні в майбутньому

Війна справді змінила ринок праці. Зміни продовжуватимуться і після нашої перемоги над Росією.

Руслана Березовська вважає, що попит на фахівців з будівельної сфери особливо зростатиме після війни, оскільки країна відбудовуватиме свої міста та інфраструктуру, які були зруйновані російською армією. Також буде попит на різноробочих та спеціалістів у сфері сільського господарства.

На допомогу бізнесу залучатимуться бізнес-консультанти.

"Вони були дуже потрібні після ковідної кризи, тому що бізнес мав приходити до тями і розвиватися далі. Тому такі фахівці будуть потрібні", – каже Руслана Березовська.

Для тих же, хто хоче відкрити свій бізнес, Ганна Дерев'янко рекомендує звернути увагу на військово-промислову сферу.

"Орієнтація на ВПК - це для нас новий напрямок, який ще певний час триматиме пріоритет. Тут нам багато чого варто повчитися в Ізраїлю, і подивитися, як вони міцно тримають оборону. Нові можливості та потенціал у цій сфері є", - зазначила фахівець

Також можна розглянути можливості для відкриття бізнесу у продовольчій, логістичній, цифровій та креативній сферах.

Нові можливості

Державний портал "Дія" теж допомагає українцям у пошуках роботи та опублікував 5 корисних сервісів для тих, хто втратив роботу через війну або планує змінити професію:

UA Talents – платформа працевлаштування для українців, які переїхали за кордон.

Happy Monday – на платформі збирають актуальні вакансії для роботи віддалено або в європейських містах.

The female factor – перша європейська платформа для жіночих талантів.

BazaIt – англомовний ресурс для пошуку вакансій у сфері IT. Тут можна створити своє резюме, вказати бажану зарплату та поспілкуватися з рекрутерами.

Hire for Ukraine – платформа для пошуку по всьому світу. На сайті можна створити свій профіль із резюме.

Для тих, хто вирішив змінити професію або підвищити свій професійний рівень, численні освітні платформи відкрили безкоштовні доступи до своїх онлайн курсів для українців. З нуля пропонують навчання на IT-спеціальності, бухгалтерію, дизайн-менеджмент, копірайтинг, SEO, SMM та багато інших.

Крім того, відкрилося безліч безкоштовних курсів з вивчення іноземних мов, що буде особливо актуально для тих, хто був змушений переїхати в іншу країну і хоче швидше адаптуватися на новому місці.

Як уже сказали експерти, ринок праці оживає, хоч і зазнає певних змін. Але, на щастя, з'являється чимало можливостей, які допоможуть українцям підлаштуватись під нові реалії та реалізувати себе, незважаючи на важкі часи.

Читайте також

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Новини партнерів