RU  UA

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

В Україні борги з комуналки нарахували навіть за знищене житло: треба платити чи ні

В Україні борги за комуналку, що зростають неймовірними темпами, нараховують навіть за зруйноване через війну житло. Механізм нарахування відбувається автоматично: якщо людина не передає показання лічильника, то для підрахунку використовують соціальний норматив споживання.

Про це повідомляє UBR.

За словами голови Союзу споживачів Олега Попенка, постачальники комунальних послуг не мають повної інформації про те, які будинки зруйновані. Крім того, якщо квартира порожня, а власники не подали показання лічильників, провадиться нарахування за соціальними нормативами споживання.

"Програма не знає, чи зруйнований будинок. Величезна кількість людей у Київській області отримали платіжки за газ та електроенергію, хоча їхні будинки повністю знищені. Адже реєстру пошкодженого житла поки що немає" , - пояснює експерт.

Після того, як влада Украни зможе зібрати повну інформацію про зруйноване житло, а українці в порожніх будинках і квартирах подадуть актуальні показники, борги за комуналку можуть списати.

Загалом рівень оплати комуналки скоротився: через погіршення економічної ситуації, втрати роботи багато сімей не маю грошей на оплату комуналки. У той же час, масова несплата комунальних платежів може поставити під загрозу можливість надання послуг комунальними підприємствами.