RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

Всі новини

Курс долара в Україні: як виникла різниця між офіційною та ринковою ціною

Нацбанк України триматиме офіційний курс замороженим на рівні 29,25 грн/долар до кінця війни. Проте українці мають багато питань до "зеленого" і до правильності рішень регулятора.

Відомий український економіст Олексій Кущ роз'яснив ситуацію та пояснив, як виникла різниця між офіційною та ринковою ціною.

Зараз у нас немає повноцінного міжбанківського ринку, саме він визначає курс гривні. Нацбанк завжди орієнтувався на міжбанк і виставляв курс відповідно до нього. На даний час цей механізм, що рухається, не може працювати в тому масштабі, в якому він працював до війни. Наразі, коли економіка перебуває в такому стресі, фіксований курс потрібно просто сприймати як адміністративний механізм врегулювання на валютному ринку, запроваджений в умовах воєнного стану, - розповів він.

Кущ пояснив, чому НБУ зафіксував курс:

"Сума у гривнях визначається за курсом Нацбанку. Щоб не було жодної плутанини під час війни, який же курс брати, вирішили встановити стабільний, за яким, зокрема, перераховуватимуться й митні платежі, які імпортери платять на користь держави. Проте на готівковому ринку долар суттєво не відрізняється від фіксованого Нацбанком. Ви можете купити його по 33-34 грн.Різниця у 4 грн не суттєва. Якби ця різниця була в 1,5-2 рази, тоді можна було б сказати, що у нас два курси: один офіційний, другий чорний. А зараз розрив не суттєвий”, – пояснив експерт.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в Україні запровадили валютні обмеження для банків .