RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Україні змінили закон щодо безробітних: головні нововведення документу

Українське законодавство у сфері допомоги безробітним оновлюється задля того, щоб стати на облік стало простіше, а роботодавці охочіше працевлаштовували внутрішньо переміщених осіб - для цього передбачені додаткові стимули.

Про це повідомила перша віце-прем'єр-міністерка та міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 6 травня, підписав закон 2220-ІХ, що передбачає:

  • Спрощення процедури надання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю. Усім ВПО та людям на територіях активних бойових дій статус безробітного буде надаватися з 1-го дня реєстрації в центрі зайнятості та призначатиметься допомога по безробіттю.
  • Відвідування центру зайнятості особисто тепер не обов’язкове – достатньо підтвердити свій статус телефоном, за допомогою месенджера, електронної пошти тощо.
  • Люди, які не мали можливості припинити трудові відносини та забрати свою трудову книжку, зможуть зареєструватися в якості безробітних за заявою. Таким чином, Держслужба зайнятості інформує про це роботодавця, Пенсійний фонд та Податкову службу, а дані про трудовий стаж отримує в державних реєстрах.
  • Роботодавці матимуть додаткові економічні стимули для працевлаштування ВПО.
  • ВПО, які захочуть розпочати власний бізнес, отримають фінансову допомогу від держави.
  • Вдосконалена програма надання допомоги по частковому безробіттю. Вона пошириться на малі підприємства та фізичних осіб-підприємців у разі втрати працівниками частини зарплати через зупинення чи скорочення виробництва (виконання робіт, надання послуг).
  • Для роботодавців спрощується можливість отримати або продовжити дію дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. Документи надсилатимуть Держслужбі зайнятості будь-яким зручним способом. Виняток: громадяни РФ та РБ – тут необхідне погодження СБУ.
"Уряд і надалі реалізовуватиме політику максимального працевлаштування українців. Адже це запорука відновлення економіки через пожвавлення виробництва та активізацію споживчого попиту, а отже й пришвидшення подолання усіх руйнівних наслідків війни", - запевнила Свириденко.

Раніше "Апостроф" пояснював, як оформити допомогу по безробіттю в Дії.