RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Регулювання цін на пальне в Україні можуть повернути: названо головну умову

Кабінет міністрів України призупинив державне регулювання цін на пальне, проте після стабілізації ситуації з поставками, цю практику можуть повернути.

Про це повідомив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін під час круглого столу Energy Club, пише "Укррудпром".

Він пояснив, що регулювання цін обмежувало можливості імпортерів із закупівлі дорогого палива, що призвело до дефіциту.

"Котирування в умовах дефіциту – це середня температура по лікарні. Зрозуміло, що останні тонни можна купити лише дорожче. Регулювання цього не давало. Те саме стосується логістики. Сьогодні, щоб забрати дефіцитні вагони чи дефіцитну перевалку у порту Констанца, Гданськ та інших, треба заплатити більше. Регулювання цього не дозволяло", - зазначив він.

Водночас, за словами заступника міністра, уряд розглядає можливість повернутися до регулювання цін на пальне після того, як імпортери завезуть на ринок України достатню кількість нафтопродуктів для подолання дефіциту. Це займе певний час, оскільки логістика дуже складна. Однак як тільки ситуація нормалізується, з великою ймовірністю у тій чи іншій формі цінове регулювання повернеться на ринок.

"Ми скасували цінове регулювання тимчасово. Ціна зросла - до рівня дрібної групи. Власне, ми так і прогнозували. Але це не означає, що уряд дозволить займатися мародерством", - наголосив Кудін, повідомивши про перевірки окремих підприємств, які продавали бензин за необґрунтовано високими цінами.

Як повідомляв "Апостроф", незважаючи на те, що імпорт палива в Україну збільшується, ціни не поспішають падати, оскільки імпортери з європейського напряму зараз одержують великий прибуток саме в оптовому сегменті, а не в роздрібній торгівлі.