RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Деякі українці стануть біднішими: експерт розповів, як війна вплине на зарплати в Україні

Незважаючи на важкий військовий період і коливання курсу валют, економіка України почне зростати, перш ніж середня зарплата опуститься нижче за граничну позначку в $400.

Як повідомляє finance.ua, про це розповів економіст Михайло Кухар у рамках програми "Орестократія".

Він зазначає, що ціни в країні стрімко зростають, а заробітні плати не змінюються, тому українці, які мають доходи та заощадження у національній валюті, біднішають.

"І ті, хто має заощадження в доларах, будуть біднішими. Зростання гривневих цін на 20%, навіть якщо в теба така ж кількість доларів, все одно менше товарів купиш. Це – війна. І це ще не найгірші наслідки", - наголосив експерт.

Він зазначає, що Україна вперше в новітній історії зіткнулася з такою кількістю мігрантів. Якщо раніше заробітчани в середньому переказували в Україну $1,2 млрд, то зараз, навпаки, спостерігається відтік валюти у розмірі $3 млрд, які переводять на життя біженцям за кордон.

Однак є гранична точка, нижче за яку середня зарплата в Україні не повинна опуститися, перш ніж знову почне зростати.

"До війни була середня зарплата 615 доларів, а в Києві - 925 доларів. Ми не очікуємо, що середня зарплата впаде до менше 400 доларів. А потім вони почнуть рости галопуючими темпами", - прогнозує Кухар.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що українцям хочуть зменшити зарплати на офіційному рівні .