RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Тарифи на опалення в Україні можуть злетіти втричі: тепловики знайшли вихід із ситуації

Тарифи на опалення для населення можуть збільшитися втричі, оскільки Нафтогаз значно підвищив ціни на газ для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ).

Про це заявляє міжгалузева асоціація "Укртеплокомуненерго".

ДК "Нафтогаз Трейдинг" повідомив теплопостачальним підприємствам, що ціна газу з 1 червня 2022 року зросте у 3,9 раза.

“Оскільки у структурі вартості 1 Гкал газова складова в середньому становить 80%, то тариф на теплоенергію для населення відповідно зросте щонайменше втричі та становитиме понад 5 тис. грн/Гкал (без урахування зміни інших складових). Нагадаємо, сьогодні середня вартість 1 Гкал в Україні становить 1677,08 грн/Гкал (з ПДВ)”, – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що населенню тепло коштуватиме дорожче, ніж бюджетним та релігійним організаціям. При цьому тариф для ”інших споживачів”, куди входять приватні навчальні заклади, творчі спілки, установи фізкультури та спорту буде ще вищим, ніж для населення.

В асоціації запропонували уряду залишити ціни на газ для ТКЕ на рівні минулого опалювального сезону, а різницю компенсувати з держбюджету.

Також постачальники тепла як один із варіантів просять розглянути можливість поетапної оплати газу. ТКЕ хочуть платити за ціною 7583,89 грн/тис. куб. м до визначеного угодою строку, а решта – за новою ціною 21 807,66 грн/тис. куб. м після отримання компенсації.

Ще однією пропозицією є впровадження держрегулювання цін на природний газ, що поставляється ДК “Нафтогаз Трейдинг” для ТКЕ, та компенсація різниці у ціні на газ із держбюджету.

Раніше в ОПУ заявили, що ціни на газ для населення не змінюватимуться, поки триває війна.