RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Проблеми з експортом українського зерна: заява Зеленського та деталі щодо домовленості Туреччини з РФ

Туреччина шукає способи розблокування українських портів і може стати посередником у цьому процесі.

Хлібний бунт: як Росія поставила мир на межу голоду

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції, яка відбулася в понеділок, 6 червня.

"Ми готові до вивезення зерна і ми ламаємо риторику Росії, що це ми не хочемо вивозити та провокуємо продовольчу кризу. Ми готові, але нам потрібен коридор безпеки", - сказав він і додав, що взяти участь у розблокуванні українських портів зможуть країни, готові ризикувати, яким довіряє Україна.

У відповідь на питання щодо прийнятних для України гарантій, щоб розмінувати порти, глава держави зазначив: "Зброя, яку ми зможемо розмістити в регіоні. Ми працюємо над цим і отримаємо протикорабельні системи. Це не загрози. Це будуть найкращі гарантії".

Раніше Bloomberg повідомив, що уряд Туреччини запропонував військову допомогу для розмінування вод біля берегів Одеси та супроводу суден із зерном. Україна поки що не схвалила цей план через ризик російського нападу, перед яким країна залишиться беззахисною через зняття оборони берега.

Зі свого боку, Туреччина сподівається, що схвалення пропозиції ООН зможе послабити стурбованість України.

У середу, 8 червня, плани транспортування зерна з України збираються обговорювати під час візиту міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова до Анкари. Наразі ще невідомо, чи буде на переговорах представник України.

Тим часом американські дипломати попередили 14 країн, більшість з яких перебувають на африканському континенті, що російські судна з викраденим українським зерном можуть прямувати в їхній бік.

Нагадаємо, в окупованому Севастополі щодня вантажать на судна вкрадене в Україні зерно. Так, 3 червня, під завантаження у зернового термінала стали одразу два невеликі балкери класу “річка-море”. 1 червня там же вантажився зерном один, але більший балкер.

Те українське зерно, яке не можуть вивезти, окупанти просто знищують. 4 червня ЗС РФ завдали масованого ракетного удару по морському спеціалізованому порту в Миколаєві, де знаходиться зерновий термінал. Після прильоту ворожих снарядів там спалахнула масштабна пожежа.