RU  UA

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

Пенсії для біженців та ВПО: як українцям змінити спосіб отримання виплат

Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України мільйони людей змушені були покинути свої домівки та виїхати за кордон, серед них і пенсіонери.

Читайте також: Нічний удар по Харкову та вуличні бої у Сєвєродонецьку: онлайн війни 7 червня

Про те, як отримувати пенсії українцям за кордоном та як змінити спосіб отримання виплат, розповідає "Апостроф".

До війни українці отримували виплати через Укрпошту або на рахунок у банку. За кордоном, для отримання пенсії необхідно мати банківську картку, а також змінити спосіб виплати пенсії, скориставшись вебпорталом електронних послуг Пенсійного Фонду України.

Поміняти спосіб отримання пенсій можуть ті, хто має кваліфікований електронний підпис (КЕП). Для його отримання необхідно звернутися до будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів і надати заповнену реєстраційну форму, ваші паспортні дані та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Повний перелік центрів, де можна оформити КЕП — за посиланням.

Далі необхідно подати заяву до органу Пенсійного фонду України в електронній формі через веб-портал електронних послуг про зміну способу виплати пенсії. Одержувачу необхідно:

  • Зайти до особистого кабінету за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).
  • В розділі "Щодо пенсійного забезпечення" перейти до підрозділу "Внесення змін до пенсійної справи", де обрати вкладку" Заяву на зміну способу виплати пенсії".
  • Заповнити усі обов’язкові поля та прикріпити скан-копії документів: паспорт, ідентифікаційний код, заяву з реквізитами з банківської установи (в разі переходу на банк).
  • Анкету-заяву необхідно підписати за допомогою КЕП та надіслати до Пенсійного фонду.

Результати опрацювання звернення (зміни способу виплати) будуть відображені в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України у вкладці "Мої повідомлення".

Раніше ми писали, як українцю отримувати пенсію на ПМП за кордоном.