RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Нічний удар по Харкову та вуличні бої у Сєверодонецьку: онлайн війни 7 червня

Україна вже 104-й веде опір із початку повномасштабного вторгнення військ РФ. За офіційними даними окупанти втратили понад 31 тисячу людей, тисячі танків та іншої військової техніки. У Сєвєродонецьку тривають вуличні бої. У районі Слов'янська Росія сконцентрувала велику кількість військових.

Жителям Маріуполя загрожує епідеміологічна катастрофа: через пошкодження труб водопроводу та каналізації питна вода почне змішуватися з фекальними стоками, трупною отрутою та сміттєвими відходами – і вже заражена буде подаватись у житлові будинки.

У ніч проти 7 червня рашисти знову вдарили по Харкову.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 7 червня


23:49 Росія передала Україні тіла 210 загиблих захисників Маріуполя – Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

23:29 Російські окупанти знову обстріляли Харків.

23:14 В окупованих Херсоні та Мелітополі заявили про підготовку до т.зв. "Референдуму" - найімовірніше, йтиметься про анексію з боку Росії.

21:53 У Білгородській області горів склад із боєприпасами для РСЗВ - вибух спробували списати на "необережність" солдатів.

21:08 У Харкові, Миколаєві та низці інших населених пунктів України чути сильні вибухи.

20:38 Американська компанія IBM оголосила про свій остаточний вихід з російського ринку.

20:05 Російські окупанти спробують захопити Сєверодонецьк та перерізати трасу між Бахмутом та Лисичанськом до 10 червня – голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

19:25 Європейський Союз з невідомих причин послабив шість пакет санкцій проти Російської Федерації - йдеться про блокування хмарних технологій. Про це повідомив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

18:40 Внаслідок обстрілів Харкова загинула одна людина - мер Ігор Терехов.

18:15 Польща підпише з Україною оборонний контракт на сумму в 650 мільйонів доларів. Він стосується продажу Україні самохідних артилерійських установок Krab

17:25 Російські окупанти страждають через спеку та брак води - вони думали захопити Україну в лютому, тому потрапили на нашу територію в утепленій формі, а літню їм ще не привезли. Про це свідчить аудіоперехоплення розмови, опубліковане СБУ.

16:58 Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Financial Times заявив, що офіційний Київ погодиться на перемовини з Росією лише після відходу окупантів на позиції до 24 лютого 2022 року. Водночас Україна у будь-якому разі звільнятиме всі свої території, включаючи Крим та ОРДЛО.

16:11 У Харкові в районі Олексіївки чути вибухи.

15:43 За словами канцлера Олафа Шольца, Іспанія ще зверталася до Німеччини щодо експорту танків Leopard 2 німецького виробництва до України. Якщо така заявка від Іспанії надійде, вона буде розглянута. Як правило, федеральний уряд Німеччини має схвалювати такий експорт озброєнь, оскільки контракти на закупівлю містять так звані застереження щодо кінцевого використання. Постачання Leopard 2 стане першим випадком, коли Україна отримає сучасні західні танки для боротьби з російською армією.

15:23 У Пентагоні заявили, що українським військовим буде достатньо місяця, щоб навчитися управляти сучасними ракетними системами HIMARS, які США вже передали та продовжать постачати в межах оборонної допомоги Києву.

15:10 Американська корпорація IBM припиняє роботу в РФ. Це один із найбільших світових виробників усіх видів комп'ютерів і програмного забезпечення, один з найбільших провайдерів глобальних інформаційних мереж.

14:55 Синод РПЦ прийняв кримські єпархії Української православної церкви МП під пряме підпорядкування московського патріарха Кирила. Також синод РПЦ оголосив, що "самочинні дії щодо зміни статусу Української православної церкви можуть призвести до нового розколу".

14:46 Вибух у Херсоні підтвердив голова Херсонської ОВА Генадій Лагута. За його інформацією, є один поранений.

14:27 Оновлена карта бойових дій в Україні від британської розвідки:

14:18 Російська пропаганда повідомляє, що внаслідок вибуху в окупованому Херсоні постраждали офіціант, дві дівчини та жінка похилого віку.

14:02 Шойгу заявив, що росіяни відкрили автомобільне сполучення з анексованим Кримом через окуповані області півдня України.

13:46 РФ продовжує тримати на своїх територіях, вздовж кордонів Чернігівської та Сумської областей, підрозділи збройних сил для демонстрації своєї присутності заявили в українській прикордонній службі.

13:28 У центрі Херсона стався вибух у кав'ярні "Ностальжі". На місці вибуху одразу ж опинилися російські пропагандисти.

13:26 За версією Шойгу, російські війська окупували вже 97% Сєвєродонецька. Загарбники також буцімто "звільнили" значну частину так званих "ЛДНР" на лівому березі річки Сіверський Донець.

13:22 Шойгу заявив, що загальна кількість українських полонених становить 6489 людей. Варто зазначити, що серед них можуть бути не лише військові — окупанти найчастіше викрадають цивільних осіб.

13:10 На Житомирщині СБУ затримала колишнього "ДНРівця", який намагався влаштуватися на службу в ЗСУ.

12:55 У Маріуполі загарбники увімкнули воду, і з пошкоджених обстрілами водопровідних труб фонтанами полилася вода на відкритий простір по місту.

12:37 В РФ зростає соціальна напруга серед родичів росіян, що загинули на крейсері "Москва". Їх намагаються вмовити ні з ким не спілкуватися про своїх синів та чоловіків, які служили на крейсері, а в разі відмови – погрожують невиплатами компенсацій та кримінальним переслідуванням. З рідними екіпажу колишнього флагмана чорноморського флоту, який затонув 13 квітня, працює спеціальна група психологів, медиків та юристів. Основна їх мета – унеможливити витік інформації про загиблих та зниклих безвісти окупантів-строковиків.

12:24 У мережу злили методичку зі створення пропагандистських роликів, які мають переконати молодих людей із так званої "ДНР" вирушити вмирати за Росію.

12:20 Ворог відводить війська з Мелітопольського та Василівського районів у бік Херсона, заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. За його словами, у районі н.п. Оріхів та Гуляйполе точаться активні бої.

12:11 Ворог обстріляв дитячий садочок в смт Степногірськ Василівського району Запорізької області.

11:59 У Маріуполі окупанти "деукраїнізують" стелу. Тим часом люди у самому місті голодують. Досі немає води, світла та газу. Місто повністю зруйноване і вже на межі епідемії.

11:54 Сьогодні зранку збито ворожу ракету у Запорізькій області.

11:44 В армії Білорусі розпочалися тренування з переведення з мирного на воєнний час. Загальна спрямованість занять полягає у проведенні комплексу послідовних тренувань із усіма категоріями військовослужбовців, підрозділами, військовими частинами, з'єднаннями, органами військового управління.

11:26 93-тя бригада знищила окупантів під Ізюмом.

11:08 Родичі захисників Азовсталі підтвердили, що з Росії в Україну були доставлені тіла загиблих українських військових, які обороняли Маріуполь.

"Патронатна служба полку Азов зустріла та разом з лікарями провела огляд і опис тіл. Важливо зазначити, що серед тіл загиблих третина — бійці полку „Азов“, належність інших тіл до різних підрозділів з’ясовується. Наразі судмедексперти ведуть роботи, які за часом, попередньо, можуть тривати до трьох місяців", — йдеться в повідомленні Асоціації сімей захисників Азовсталі.

10:50 Загальні бойові втрати противника:

10:43 Львівські десантники знищили близько 50 одиниць особового складу "елітного" псковського полку.

10:22 Росія у новій угоді з Україною не збирається обговорювати "статус" Запорізької та Херсонської областей, як і "статус" Криму та Донбасу. При цьому в Україні вже неодноразово попереджали, що переговори з РФ будуть відновлені лише тоді, коли Москва погодиться на конструктивний діалог, і це станеться не раніше, ніж ЗСУ відтіснять росіян на їх позиції до 24 лютого.

1 червня секретар генради "Єдиної Росії" Андрєй Турчак заявив, що самопроголошені "ЛДНР", а також Херсонська та Запорізька області увійдуть до складу Росії. При цьому він натякнув, що "рішення" прийматимуть за кримським сценарієм через псевдореферендум.

09:59 Російські війська не отримали успіху в районах Попасної та Сєвєродонецька, тому тепер вони вибирають новий напрям удару, і таким може стати Ізюм. Про це повідомляє розвідки Британії.

"Повідомлення про важкі артилерійські обстріли в районі Ізюма свідчать про те, що Росія готується відновити дії на північному напрямку", - йдеться в заяві.

Експерти попереджають, що росіяни намагатимуться домогтися прориву хоча б на одному з напрямків. Все для того, аби перетворити тактичні досягнення на успіх на оперативному рівні.

09:44 Станом на ранок 7 червня понад 730 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 263 дитини загинуло та понад 467 поранено.

09:25 В Україні ліквідовано ще одного окупанта - командира роти морської піхоти старшого лейтенанта Соміка Ігоря.

09:14 Окупанти збираються відкрити центри видачі паспортів Росії у Бердянську, Енергодарі та інших містах Запорізької області.

08:52 Українські гелікоптери завдали ударів по скупченнях ворожих сил на Херсонщині, а літаки - по складах боєприпасів на Миколаївщині. Противник втратив понад 20 осіб та до 10 одиниць військової техніки.

08:50 Близько 5 ранку окупанти обстріляли Середину-Буда, що на Сумщині. Було 7 пострілів з міномета, також відкрили артилерійський вогонь. Щонайменше 6 будинків, господарча споруда та гараж — пошкоджені, вирують пожежі. Пошкоджена також і лінія електропередач. Попередньо — загиблих та поранених серед місцевого населення немає.

08:41 Прес-секретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що російське вторгнення в Україну поставило під загрозу продовольчу безпеку у всьому світі. Він зазначив, що на цей час українські порти не можуть покинути приблизно 84 судна, на борту яких перебувають щонайменше 450 моряків.

08:25 Вночі окупанти з "Ураганів" обстріляли Криворізький район на Дніпропетровщині. У Великій Костромці поранено 46-річного чоловіка.

08:19 У Росії засекретили списки загиблих в Україні військових, опубліковані раніше у регіональних ЗМІ. Їх визнали відомостями, що належать до "держтаємниці, за розголошення якої може загрожувати кримінальна відповідальність".

08:08 Рашисти обстріляли в Лисичанську ринок, який загорівся, гірничий коледж та школу, де постраждали 2 людини.

08:06 У Брюсселі 15 червня відбудеться третє засідання "Контактної групи з питань оборони України" на чолі з головою Пентагону США Ллойдом Остіном.

08:01 У готовності до завдання ракетних ударів у Чорному морі знаходяться три носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

07:55 Ворог продовжує штурм Сєвєродонецька, бойові дії тривають. Також відбито штурм росіян у напрямку Новоохтирки та Воронового. У районі Білогорівки противник використовує диверсійно-розвідувальні групи.

07:53 У Миколаєві РФ знищила другий за величиною зерновий термінал в Україні, повідомив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

07:48 У Білорусі збільшать чисельність збройних сил до 80 тисяч осіб у рамках створення південного оперативного командування. Про це йдеться у зведенні Генштабу.

В Україні російські окупанти продовжують наступ на Слов‘янськ та Сєвєродонецьк. Загарбник мінує місцевість у напрямку контрнаступу українських військ на Рубіжне. На Бахмутському напрямку Україна відбила атаку противника в районі населених пунктів Нагірне, Берестове, Криничне, Роти.

07:30 Сьогодні розпочне роботу незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні, яка працюватиме до 16 червня. Члени комісії планують відвідати Львів, Київ, Харків та Суми і зустрітися з жертвами й свідками воєнних злочинів та внутрішньо переміщеними особами.

07:10 "Укрзалізниця" призначила на 7 червня один евакуаційний потяг. Рейс 234/233 відправиться о 16:30 за маршрутом Покровськ – Дніпро – Львів.

06:58 ЗСУ отримали військові джипи-всюдиходи Pinzgauer Vector 6x6, які можуть працювати як тягачі, і як медичні машини, і як машини глибинної розвідки, підтримки, зв'язку. Закупив машини спільно з партнерами один із військовослужбовців із позивним "Гора", який до війни був успішним підприємцем.

06:46 В Миколаєві повідомляють про вибухи.

06:36 Японія оголосила про санкції проти російських банків "Россельхозбанк" та Московський кредитний банк. Також до списку потрапив Білоруський банк розвитку та реконструкції. Крім цього, Японія запровадить заборону на експорт у РФ товарів, що сприяють зміцненню промислової інфраструктури.

06:24 Своїми погрозами, щодо ударів по досі недоторканих об'єктах, Путін намагається зупинити постачання зброї в Україну та змусити нас підписати капітуляцію, вважає секретар РНБО Олексій Данілов.

"Я категорично проти таких подій і вважаю, що капітуляцію має підписувати зовсім інша країна. Це моя публічна позиція. А те, що Путін може своїми ракетами пошкоджувати будь-яке наше місто, на жаль, це факт" - заявив він.

06:17 Ймовірно, окупанти ведуть обстріл із РСЗВ.

06:15 Оновлена карта бойових дій:

06:15 У Харкові в ніч проти 7 червня жителі багатьох районів міста чули потужні вибухи. Вибухи були чутні близько 2:50 та близько 6 ранку.