RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Щодня - по мільярду доларів: як Росія заробляла з початку війни в Україні

Росія продала нафти та природного газу на 93 мільярди євро за перші 100 днів війни за українські землі. Найбільше їх купували країни Європейського союзу.

Про це свідчать дані Центру досліджень енергетики і чистого повітря (CREA), зареєстрованого у Фінляндії.

Аналіз російського експорту викопних енергоносіїв говорить про те, що 46 мільярдів євро вдалося заробити на продажі нафти, 24 мільярди євро - на блакитному паливі, 13 мільярдів євро від нафтопродуктів, 5,1 мільярда євро - від зрідженого природного газу та 4,8 мільярда євро від реалізації вугілля.

Зокрема, упродовж 24 лютого-3 червня держави ЄС заплатили РФ 57 мільярдів євро, що становить 61% від сукупної суми прибутку. Лідирує Китай, який заплатив 12,6 мільярда євро, Німеччина віддала 12,1 мільярда євро, Італія - 7,8 мільярда євро.

Примітно, що деякі країни на знак солідарності з Україною різко зменшили імпорт енергоносіїв з РФ (Фінляндія, Польща, Литва, Латвія та Естонія). Тоді як Китай, Індія та Франція наростили закупівлі, а Москва заманює покупців значними знижками.

Раніше ми писали, що країни Європи мають намір суттєво знизити свою залежність від російського газу, і вже навіть підготували відповідний план дій. У той же час, скорочення постачання з Росії до країн ЄС призведе до падіння транзиту через Україну та ускладнить імпорт палива до нашої країни.