RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

На користь гривні грає один факт: що буде з курсом долара у липні

На користь гривні грає збільшення фінансування українського бюджету країнами Заходу. Крім того, влітку традиційно зменшується попит на валюту.

Ці чинники мають утримати курс долара від різкого зростання, пише “Сьогодні”.

"За червень до бюджету вже надійшло 87,5 млрд грн зовнішньої допомоги. Це більш ніж утричі більше, ніж місяць тому. І це дані, коли місяць ще не закінчився. Швидше за все, червень стане першим місяцем війни, коли зовнішня допомога від партнерів нарешті внесе більше до бюджету, ніж податкові надходження", – розповів нардеп Ярослав Железняк.

Експерти прогнозують, що найближчим часом зберігатиметься потрійний валютний курс: фіксований курс НБУ, за яким продається валютний виторг, курс для розрахунку картами за кордоном і реальний обмінний курс. Останній зараз на 20% вищий за офіційний.

"Останні новини вказують на те, що з множинним валютним курсом настав час прощатися і переходити до гнучкого курсоутворення. Допомога від Заходу зростає, а в узгоджених партнерами планах на наступні місяці ще кілька десятків млрд доларів", висловив свою думку координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Він зазначив, що Верховна Рада ухвалила закон про повернення ПДВ на імпорт та імпортних мит на товари, які масово виробляються в Україні, а отже зараз доцільно поступово відпускати офіційний курс. Також це стосується скасування множинних курсів та переліку критичного імпорту.

Гетьман стверджує, що такі кроки дозволять досягти невеликого зниження комерційного курсу та зростання офіційного курсу НБУ, зблизивши ці показники.

Читайте також матеріал “Апострофа”: Впаде або зміцніє: скільки коштуватиме долар до кінця літа