RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Чи буде долар у липні по 40 грн? Експерти дали прогноз

В Україні курс долара може зрости, якщо Національний банк його відпустить, а в країну зайдуть гроші міжнародних організацій. За деяких сценаріїв "зелений" може підійти до позначки 40 грн/$.

Про це повідомляє ubr.ua.

Цього місяця курс долара, швидше за все, не змінюватиметься, якщо не буде якихось сильних зрушень. По суті сьогодні НБУ регулює в ручному режимі міжбанк, який прив'язаний до офіційного курсу 29,25 грн/$ з відхиленням не більше відсотка. Картковий курс, де фінустановам дозволено створювати 10% маржу, відповідно залишиться на нинішніх рівнях. А готівковий курс, хоч формально і звільнений, також навряд чи сильно зміниться.

На думку експертів, ситуацію змінить очікувана макрофінансова міжнародна допомога. Це дозволить регулятору провести девальвацію нацвалюти, маючи у запасі достатній обсяг золотовалютних резервів.

Якщо НБУ дозволить банкам купувати долар міжбанку і продавати їх у касах відділень, тобто. відділення зможуть продавати не тільки той готівковий долар, який надходить до кас від людей, у цьому випадку готівковий курс зблизиться з міжбанківським.

На думку аналітика компанії "Центр біржових технологій" (ЦБТ) Максима Орищака, у липні курс продажу долара коливатиметься в рамках 35-39 грн/$. Рекордні значення падіння гривні у липні можливі за зміни статусу війни. Проте з огляду на масовий заклик новобранців, вважає аналітик, її завершення поки що чекати не доводиться.

"Критичного падіння гривні вище за рівень 40 не чекаємо, тому що при необхідності НБУ задіє наші ЗВР для стабілізації валютного ринку. Поки що зовнішня допомога від партнерів привносить більше до бюджету, ніж податкові надходження. Це ознака, що в перспективі наступного року, якщо перестане надходити зовнішнє фінансування – на нас чекає дефолт" , – розповів він .

Читайте також матеріал “Апострофа”: Впаде і чи зміцніє: скільки коштуватиме долар до кінця літа