RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Дефіцит "південних" продуктів в Україні: як довго і чого не вистачатиме

В уряді пояснили ситуацію з овочами та фруктами в Україні на тлі тимчасової окупації південних регіонів. Запевняють, що дефіциту не буде.

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Там розповіли, що завдяки п'ятьом областям із центральної України, які теж вважаються найбільшими виробниками овочів в сумі дадуть врожай у 34,22 % до збору по країні. У цих регіонах виробництво перевищує удвічі-тричі порівняно з іншими не окупованими областями.

Також цьогоріч деякі області через війну та окупацію південних територій збільшили площі посадки овочів “борщового набору. Це має перекрити їх нестачу.

"По Україні в цілому не спостерігатиметься дефіцит овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів. Цього року в Херсонській області під овочевими культурами було засіяно 40 тис. га землі, що становить близько 15% до врожаю овочів по Україні", - йдеться у повідомленні.

У Мінагрополітики зауважують, що в Україні щодо плодово-ягідних культур завжди спостерігалось перевиробництво. Найбільші урожаї збирали: Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Львівська та Полтавська області. Відтак - нині зможуть забезпечити потреби споживачів.

Складна ситуація буде щодо кавунів, адже херсонських кавунів не замінить ніхто. Хоч урожай з центру та частково півдня України дещо компенсує нестачу - розраховувати на низьку вартість цьогоріч не варто.

Стосовно цін на овочі, фрукти і ягоди, то вони більше залежать від зміни логістичних маршрутів та вартості пального.

Нагадаємо, що в Україні ціни на продукти харчування, пальне, товари та послуги до кінця року зміняться нерівномірно.