RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україні не вистачає ранніх овочів та фруктів: коли усунуть дефіцит

В Україні є труднощі з вибором ранніх овочів, фруктів та ягід, але дефіцит цих продуктів харчування не спостерігається.

Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За словами директора департаменту аграрного розвитку Ігоря Віштака, цього року на Херсонщині під овочевими культурами було засіяно 40 тис. га землі, що становить близько 15% до врожаю овочів по Україні.

"Через тимчасову окупацію південних територій українці справді можуть відчути обмежену пропозицію ранніх овочів та фруктів, але не надовго. У міру дозрівання цих культур у Центральній, Західній та Північній Україні та пропозиції від українських тепличних господарств із затримкою у два-три тижні це питання буде вирішено", - заявив Віштак.

Він також зазначив, що плодово-ягідних культур в Україні завжди було достатньо. Тому Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Львівська та Полтавська області, які є найбільшими виробниками плодів та ягід, цілком зможуть забезпечити потреби громадян нашої країни.

Водночас, п'ять областей Центральної України, які є найбільшими виробниками овочів, дадуть урожай на рівні 34,22% до збору в цілому по країні.

А ось з кавунами ситуація зовсім інша – їх вирощують переважно на Херсонщині, яка зараз перебуває під російською окупацією. Тому розраховувати на низьку вартість цього року не варто, але врожай із Центральної та частково Південної України дещо компенсує цей недолік, заявив Віштак.

Загалом, ціни на овочі, фрукти та ягоди більше залежать від зміни логістичних маршрутів та вартості палива.

Нагадаємо, що в Україні ціни на продукти харчування, пальне, товари та послуги до кінця року зміняться нерівномірно.