RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Інфляція в Україні перевищила 20%: що підскочило в ціні найбільше

У червні споживча інфляція в Україні прискорилася до 20,1% річних. Найбільше зросли ціни на автомобільне паливо.

В очікуванні гіперінфляції: як зростуть ціни в Україні до кінця року

Про це свідчать дані макроекономічного та монетарного огляду Національного банку України.

Зазначається, що прискорення інфляції було викликане високими цінами на енергоресурси та агресією Російської Федерації проти нашої країни.

У червні продовжили підвищуватись ціни на свіжі овочі та фрукти, що пов'язано з тимчасовою окупацією південних регіонів, які спеціалізуються на їх вирощуванні, а також збільшенням витрат на виробництво.

Крім того, дорожчали крупи, зокрема гречка, та м'ясо. Діапазон закупівельних цін на свинину у центральних областях підвищився до 58 – 61 гривень за кілограм, у східних – до 61 – 63 гривні за кілограм, у західних – 57 гривень за кілограм.

Щодо зльоту цін на пальне, на думку НБУ, ситуацію вже почала стабілізуватися. Так, 6 липня бензин А-95 подешевшав на 9 копійок – до 50,52 грн за літр, ДП на 11 копійок – до 49,50 грн за літр, а скраплений газ на 50 копійок – до 37,28 грн за літр.

Раніше в Міністерстві аграрної політики та продовольства України заявили, що в країні є труднощі з вибором ранніх овочів, фруктів та ягід, але їхнього дефіциту не спостерігається.