RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Платежі за іпотекою та автокредитами "заморозили" на час війни: кому дозволять не платити

Верховна Рада підтримала законопроект щодо призупинення виплат по кредитах для фізичних осіб, які втратили іпотечну нерухомість або автівку через бойові дії.

Про це розповів нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

За його словами, законопроект №7441-1 підтримали 283 народних депутата.

Железняк зазначив, що документ передбачає призупинення виплат для фізосіб-позичальників по кредитах на рухоме/нерухоме майно, яке через війну:

  • опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій
  • пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій, за наявності підтверджуючих документів можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

Затверждений Верховною Радою законопроект також заморожує виплати основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів до моменту отримання позичальником державної компенсації за майно.

На списання заборгованості мають право позичальники, у яких:

  • загальна площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для квартири 140 квадратів, для житлового будинку - 250 квадратів, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 см;
  • станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;
  • метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

Якщо під ці категорії потрапляють фізичні особи - позичальники отримують право на компенсацію від держави. Для отримання грошей українцям необхідно подати заяву та документи під час дії воєнного стану та впродовж трьох місяців після його завершення.

Раніше ми розповідали, що Раді запропонували зупинити виплати по кредитах на нерухомість та автомобілі, які були знищені внаслідок вторгнення ЗС РФ.