RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

За зруйноване майно не доведеться платити кредит: до Ради внесли важливий законопроект

До Парламенту внесли закон, згідно якого кредити на майно, яке було знищено під час бойових бій, буде відмінено.

Про це повідомив народний депутат України від фракції "Голос" Ярослав Желєзняк у Telegram-каналі.

Так, законопроект 7441-1 для фізичних осіб, які взяли кредит купівлю квартири чи машини, але втратили їх через бойові дії чи окупацію, передбачає два варіанти вирішення питання: призупинення виплат по кредитах або списання кредиту.

У першому варіанті фізособи-позичальники кредитів на рухоме або нерухоме майно, яке через війну опинилося на тимчасово окупованих територіях чи тих, де ведуться активні бойові дії або було пошкоджене чи знищене внаслідок воєнних дій, за наявності підтверджуючих документів можуть отримати у кредитора призупинення платежів по кредиту.

"Замороження" кредиту (виплата основної суми кредиту, відсотків, комісій та інших платежів) для позичальників відбувається до моменту отримання позичальником державної компенсації за майно.

На списання заборгованості (другий варіант) мають право позичальники, у яких:

  • загальна площа знищеного майна, на яке взятий кредит, не перевищує для квартири 140 кв м, для житлового будинку - 250 кв м, та яке є єдиним місцем проживання сім’ї позичальника, або знищений єдиний автомобіль, робочий об'єм двигуна якого не перевищує 2500 см;
  • станом на 23 лютого 2022 року відсутня прострочена заборгованість за таким договором;
  • метою отримання кредиту згідно договору є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна, або придбання такого автомобіля.

Кредитор у такому випадку отримує право на компенсацію від держави.

Заявки можна подавати у період дії воєнного стану в Україні а також впродовж трьох місяців після його скасування. При цьому, під кожен кейс позичальники мають в той чи інший момент надати кредитору підтверджуючі документи.

Раніше ми писали, що гарантує держава українцям, яким війна пошкодила та зруйнувала іпотечні будинки та квартири.