RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

19 травня

Всі новини

Що буде в Україні з цінами на гречку, овочі та фрукти: міністр дав відповідь

Через повномасштабну війну в Україні овочі та фрукти будуть дорожчі, ніж минулого року. Водночас дефіциту зерна не буде - аграрії засіяли всю контрольовану Україною територію, а також ще залишилися запаси за минулий рік.

Про це повідомив міністр аграрної політики Микола Сольський "Суспільному" в етері національного телемарафону "UAРазом".

"Там, де контролюємо територію, практично скрізь засіяли. Озимі пшениця та ячмінь історично сіялися на півдні України, тому там втрати більші, тому що суттєва частина в Херсонській та Запорізькій областях які зараз під окупацією", – сказав він.

Новий урожай збирається із запізненням через погоду. Також є проблема із логістикою.

"Споживаємо в 3-4 рази менше в рік, ніж збираємо зараз. Збираємо трохи із запізненням, в першу чергу, через погоду. Ціна погана, тому що основні гроші забирає логістика – важко вивозити, немає стандартного дешевого каналу – порти. Всі очікують наступних позитивних кроків", - пояснив посадовець.

За словами Сольського, хоч цьогоріч урожай не такий великий, як за торік, але більше за прогнози при посіві. Наразі прогнозують 19 млн тонн пшениці. Також є запаси збіжжя з минулого року, які не вивозяться у запланованому обсязі.

"Найбільше хвилювання було на початку сезону, коли були ціни більші, ніж стандартні. Причина зрозуміла – перші овочі з окупованих регіонів. Ситуація вирівнялася, але овочі й фрукти будуть цього року дорожчі, ніж раніше. Логістика стала дорожчою. Транспорту менше, але попит на нього більший", - розповів він.

Також пізно почався посів гречки, тому що був дефіцит насіння. У цьому допомогла Канада, але через труднощі з логістикою, насіння прийшло запізно. Втім, посіяно гречки у достатній кількості. Ситуація з дефіцитом цього зерна буде зрозуміла ближче до серпня-вересня.

"Якщо погода дозволить, у нас не будуть критичні ціни по гречці. В Україні на м’ясо найдешевші ціни в Європі. В нас дешеве зерно, що впливає на ціну. Але часи будуть складні, особливо для українських фермерів. Найбільше, що турбує – це низькі ціни на зерно, через екстра дорогу логістику, якої не вистачає", - резюмував Сольський.

Раніше "Апостроф" розповідав, ціни на овочі будуть падати в міру надходження нового врожаю, а вартість м'яса та молочних продуктів залишиться майже незмінною або також знизиться.

Також ми писали, як зростуть ціни в Україні до кінця року.