RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Окупанти посилюють наступ і продовжують бити по мирних українцях: онлайн війни 17 липня

Російські окупанти 144-й день ведуть повномасштабну війну проти України. З 24 лютого українськими бійцями ліквідовано понад 38 тисяч російських загарбників. Українська армія продовжує завдавати ударів по тилах ворога, знищуючи командні пункти, місця дислокації військ та склади з боєприпасами.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 16 липня


23:02 Президент України Володимир Зеленський своїми указами усунув з посад генерального прокурора Ірину Венедиктову та голову СБУ Івана Баканова. Виконувачем обов'язків голови Офісу генерального прокурора замість Венедиктової призначено її заступника Олексія Симоненка.

21:48 У турецькому Кемері провели агітацію проти "солдата Путіна" Рамзана Кадирова.

20:18 Збройні сили України здатні відтіснити армію Росії на колишні позиції до 2023 року - генерал-лейтенант, колишній командувач Сухопутних сил США у Європі Бен Ходжес.

19:04 Українська армія відбила атаки російських окупантів на кількох напрямках – Генштаб ЗСУ.

18:00 Біля окупованого росіянами Мелітополя Запорізької області лунають вибухи. Про це повідомив мер Іван Федоров.

17:23 У Росії розширюють масштаби військової підготовки для дітей – у прикордонних з Україною областях відкривають курси бойової підготовки для кадетів та членів "Юнармії". Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

16:18 За час повномасштабного вторгнення до України Росія втратила понад 30% своєї наземної бойової ефективності. Про це заявив начальник штабу оборони Великобританії адмірал Тоні Радакін: за його словами, це дає українській армії впевненість у своїй перемозі.

15:46 Від початку війни Росія вбила в Харкові 959 цивільних громадян, з них – 47 діти.

15:26 Військовослужбовець Національної гвардії, який захищає Україну на Запорізькому напрямку, із ПЗРК "Голка" збив уже шостий Су-25 ворога. 19-річного бійця в соцмережах прозвали "запорізьким месником".

15:01 Окупанти вночі обстріляли Київський район Харкова. Снаряди влучили у приватний сектор та виробничу п'ятиповерхівку. Внаслідок влучання ракет сталося загоряння на території споруди, пошкоджені склопакети та фасад.

14:47 У Запоріжжі вибухи у різних районах міста. Чекаємо на офіційну інформацію.

14:24 Голова комітету начальників штабів Великої Британії адмірал Тоні Радакін заявив, що, а оцінками британських військових, Росія втратила понад 30% наступального потенціалу наземних сил, що дає "абсолютну впевненість" українським Збройним Силам, що вони переможуть у війні.

Він пояснив, що втрата РФ понад 30% своєї наземної боєздатності означає "50 тисяч російських солдатів, які загинули або були поранені у війні, втрату майже 1700 російських танків і майже 4 тисячі бойових броньованих машин, які належать Росії".

14:10 Такий вигляд зараз має окуповане Рубіжне на Луганщині.

13:54 Зруйнований ударом ракети Будинок офіцерів у Вінниці не зноситимуть. У ДСНС дійшли висновку, що будівля є аварійною. Було ухвалено рішення про розбір завалів.

"Мова не про знесення всього об'єкта, а про демонтаж аварійних конструкцій, де небезпечно", - пояснив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов. За його словами, Будинок офіцерів пережив Другу світову війну – вистоїть він і зараз.

13:29 13:29 Марі-Агнесс Штрак-Циммерман, яка у Бундестазі очолює комітет із оборони, закликала Шольца якнайшвидше скликати "Національну конференцію з питань України".

13:10 У Вінниці простились з чотирирічною Лізою, яка загинула внаслідок ворожого ракетного удару.

12:40 Жителів Херсонщини окупаційна влада залякує депортацією до Росії за будь-які дії, які будуть розглядатися військовими РФ як "порушення". "Рішення" про депортацію буде схвалювати "військовий комендант", із виконанням "видворення" протягом 24 годин. Аналогічний злочинний "указ" оголосили окупанти й у Мелітополі.

12:30 Командувач Королівськими військово-повітряними силами Великої Британії Майк Вінґстон заявив, що британські військові літаки й пілоти готові до війни з Росією, якщо вона становитиме загрозу Лондону або його союзникам.

12:11 Українська арта відпрацьовує по свіжовикопаних позиціях ворога, знищує розрахунки Птур, Дшк та особовий склад окупантів.

11:55 Відео знищення російських складів на тимчасово окупованому півдні України. Спрацювали HIMARS.

11:26 Росіяни завдали нового удару по острову Зміїний. Таким чином противник знищує залишки своєї техніки на острові.

"Це була спроба розвідки, чи не розгорнуто там гарнізон, який можна знищити. Але поки що вони б'ють тільки по тій техніці, яку залишили самі. Напевно, є ще якісь сліди замітати", - сказала керівник пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

11:08 Наслідки ракетного удару по підприємству в Миколаєві.

10:54 За даними американського Інституту вивчення війни, Кремль наказав військовим взяти під контроль усю Харківську область, попри надзвичайно низьку ймовірність успіху Росії у таких зусиллях.

10:35 Пожежі, спричинені ворожими обстрілами, трапились у Харкові, Харківському та Чугуївському районах області. Горів приватний будинок та виробничі об'єкти.

10:21 Фото руйнувань внаслідок сьогоднішньої ракетної атаки на Миколаїв. Росіяни обстріляли об'єкти промисловості та інфраструктури. Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

10:02 На ракетний удар по Дніпру окупанти витратили близько $78 млн, повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук. У п'ятницю по місту випустили шість ракет з бомбардувальників Ту-95 МС, чотири з них збила ППО. Запуск однієї ракети Х-101 коштує близько $13 млн.

09:43 ЗСУ за добу вбили 160 окупантів.

09:27 В окупованому Алчевську під ранок були вибухи. У рашистських пабликах пишуть, що це робота ЗСУ. Чекаємо заяву, можливо це черговий склад. Тим часом речник Одеської ОВА Сергій Братчук повідомляє, що 16 липня демілітаризація пройшла в:

  • Скаргівка, Луганська область. Мінус БК.
  • Торез, Донецька область Мінус мінібаза окупантів.

09:02 У Миколаєві після ранкового ракетного обстрілу сталися пожежі на двох промислових підприємствах. Даних про можливі жертви чи постраждалих поки що немає.

08:44 Два села на Луганщині залишаються підконтрольними Уряду України. Саме це не дає спокою росіянам, в яких є наказ обов’язково вийти на адмінмежу Луганщини. Зокрема, 16 липня росіяни намагалися просунутися в напрямку Верхньокам’янки, однак отримали гідний опір, відійшли, а потім недорахувались особового складу. Ще одна спроба атакувати оборонні редути ЗСУ була організована ворогом поблизу Білогорівки, але теж була відбита, артилерійськими обстрілами окупанти продовжують знищувати домівки громадян.

08:22 Окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по цивільній інфраструктурі, зокрема — по навчальних закладах Донеччини. Три ракети прилетіло у Торецьку громаду: одна влучила у житловий квартал Торецька, дві — у Залізне, де пошкоджено школу та дитсадок. Станом на зараз інформації про постраждалих немає. У Костянтинівці ворог обстріляв територію медичного коледжу. Обсяги пошкоджень встановлюються, інформація про постраждалих не надходила. У Соледарі внаслідок обстрілу виникла пожежа в місцевому центрі дитячої та юнацької творчості. На місці працюють рятувальники.

08:12 Через шторм у Чорному морі корабельне угруповання РФ зменшило свій склад до двох кораблів. На їх борту 16 крилатих ракет. Також є один великих десантний корабель.

07:58 На Слов’янському напрямку окупанти отримали рішучу відсіч, зазнали втрат та відійшли. На Бахмутському напрямку українські воїни грамотно відбили чергову спробу розвідки боєм поблизу Берестового та Білогорівки.

07:31 Прильот у Лазурне Херсонської області. Пансіонат "Чайка", який орки використовували як місце дислокації.

07:20 Оновлена мапа бойових дій.

07:20 Міністерство оборони Росії оголосило, що російська оперативна пауза завершилася 16 липня. Шойгу наказав командувачу Південною групою генералу армії Сергію Суровікіну та командувачу Центральною групою генерал-полковнику Олександру Лапіну посилити наступальні дії на всіх напрямках, але темпи відновлення російського наступу, ймовірно, коливатимуться протягом найближчого часу. 16 липня російські війська здійснили менше наземних ударів на всіх напрямках, ніж 15 липня, але посилили артилерійські та ракетні удари.