RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чи вистачить Україні свого зерна: у Кабміні дали несподівану відповідь

У Міністерстві аграрної політики та продовольства запевняють, що обсягу урожаю 2022 року пшениці, гречки, кукурудзи, ячменю, вівса, жита та інших культур буде цілком достатньо для внутрішнього споживання.

Про це розповів заступник очільника відомства Тарас Висоцький, пише пресслужба уряду.

За його словами, за більшістю позицій буде експортна пропозиція, адже обсяг продовольства перевищуватиме потребу.

Очікується, що пшениці зберуть цьогоріч 18–20 мільйонів тонн, а це у п'ять разів перевищує потребу. Щорічне внутрішнє споживання становить до 4 мільйонів тонн. Також є торішні запаси якісної пшениці. Навіть зменшення посівних площ не вплине на внутрішню продовольчу безпеку.

Цього року збільшать площі посіву гречки. Таким чином, внутрішній попит буде повністю покрито, що позитивно вплине на цінову динаміку, зазначив він.

Така ж ситуація із іншими культурами, зокрема житом та вівсом.

“З погляду посівних площ та якості посівів ми не очікуємо на дефіцит. За основними групами зернових виробництво буде у рази більше, ніж споживання. Тому значна частина продовольства завдяки розблокуванню чорноморських портів зможе експортуватись", - додав посадовець.

Раніше ми писали, що у світі виникла паніка на ринку продовольства через блокаду Росією українського експорту у портах в Чорному морі.

Нагадаємо, що в Україні різко скоротилося споживання молочних продуктів через дорожнечу.