RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Є лише два винятки: хто може не платити за комуналку під час війни

Під час воєнного стану дві категорії громадян від сплати комуналки.

"Апостроф" розповідає, хто з українців може заощадити кошти на оплату послуг ЖКГ.

Нинішнє законодавство передбачає, що лише дві категорії громадян звільнено від сплати комуналки – якщо житло зруйноване або його довелося покинути через війну.

Для того, щоб не оплачувати послуги ЖКГ, громадянам необхідно зафіксувати факт пошкодження нерухомості, звернувшись із заявою до будь-якого ЦНАПу, нотаріуса або через додаток "Дія". Після цієї процедури органи соцзахисту формують комісію, яка має оглянути житло та скласти відповідний акт.

На підставі документа власник нерухомості може претендувати на отримання компенсації від держави, а факт припинення надання послуг ЖКГ зафіксують офіційно.

Від сплати комуналки також звільняються громадяни, які були змушені залишити своє житло через бойові дії чи окупацію. Цією процедурою можна скористатися, якщо людина не проживає у будинку чи квартирі понад 30 днів. Для звільнення від сплати комуналки важливо надати довідку з тимчасового проживання, проходження військової служби або лікування. Також громадяни можуть скористатися статусом ВПО, надавши документи постачальникам послуг, на які немає лічильників.

Проте, навіть представникам цих двох категорій українців доведеться оплачувати опалення та плату за утримання багатоповерхових будинків, навіть якщо будівля пустує.

Раніше ми розповідали, що в Україні можуть змістити термін встановлення лічильників тепла та води.