RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Доступна іпотека під час війни: хто та на яких умовах може скористатися

З 1 жовтня в Україні запрацює програма "Доступна іпотека", завдяки якій деякі категорії громадян зможуть отримати пільговий кредит під 3%.

Про це перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко заявила в ефірі національного телемарафону.

“Вже з жовтня ми запускаємо перший етап програми "Доступна іпотека", ініційованої Президентом Володимиром Зеленським ще до війни. Сьогодні ця ініціатива – більш ніж актуальна. Адже тисячі людей втратили своє житло через збройну агресію Росії, хтось був змушений виїхати за кордон. Розраховуємо, що до кінця року військовослужбовці, правоохоронці, медики, педагоги та науковці отримають близько 2 тисяч квартир на умовах доступної іпотеки. А у другому етапі програми зможуть взяти участь українці, які потребують покращення житлових умов та відповідають вимогам програми”, – сказала чиновниця.

Хто зможе отримати "Доступну іпотеку"

З жовтня 2022 року програма буде доступна для чотирьох категорій українців: військовослужбовців, правоохоронців, медиків, вчителів та науковців.

З 2023 року програма запрацює для всіх українців, які потребують покращення житлових умов та підходить за банківськими критеріями можливості погашення кредиту. Ставка буде пільгової, але становитиме 7% річних.

Умови програми "Доступна іпотека"

Базовою умовою для доступної іпотеки є формула: 52,5 квадратні метри на одну особу + 21 "квадрат" на кожного члена сім'ї. Таким чином сім'я із трьох осіб зможе скористатися пільговим кредитом на покупку квартири до 94,5 квадратних метрів.

Процентні ставки:

  • 3% (для військовослужбовців, правоохоронців, медиків, педагогічних працівників освіти та науковців)
  • 7% (для інших).

Строк кредитування – до 20 років.

Початковий внесок – 20% від вартості житла.

Також за умовами "Доступної іпотеки" учасники не повинні брати участь в інших держпрограмах.

Раніше Верховна Рада підтримала законопроект про призупинення виплат за кредитами для фізичних осіб, які втратили іпотечну нерухомість або автомобіль через бойові дії.