RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Зростання інфляції та стрибок цін: чого чекати українцям до кінця року

Минулого місяця інфляція в Україні пригальмувала, але це сталося виключно через сезонні товари. Далі варто чекати на новий стрибок цін.

Про це повідомляє ЛІГА.

Так, річна інфляція зросла до 22,2%. Це означає, що товар із споживчого кошика, який у липні 2021 року коштував 100 грн, цього року вже коштує 122,2 грн.

Червнева річна інфляція дорівнює 21,5%, що означає, що зростання продовжується. Якщо порівняти з червневим зростанням 2021 року (плюс 3,5 п.п.), можна констатувати, що динаміка зростання пригальмувала вп'ятеро.

У той же час ціни в липні зростали місяць до місяця на 0,7%. Динаміка стала типовою для літа на противагу червню, коли даний показник дорівнював 3,1%. Роками раніше місячна інфляція у літній період опускалася майже нуля.

Найбільше за цей рік дорожчали транспорт та продукти харчування. Це класична картина, яка не викликає подиву. У той же час, у місячному зростанні цін вони відіграють не таку важливу роль.

А ось найбільше у липні дорожчали предмети домашнього вжитку та зв'язку. Вони за липень додали у ціні понад 2%. А ось падіння вартості одягу та взуття дозволило серйозно опустити липневу інфляцію – за місяць мінус 3,5%.

Експерти попередили про те, що ціни далі продовжать своє зростання.

"Проявляється ефект сезонності. Про перемогу поки що рано говорити. Індекс споживчих цін зростатиме і далі в річному вираженні", - розповів фінансовий аналітик ICU Михайло Демків.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Національний банк України дав прогноз щодо зарплат, цін на продукти та пальне до кінця року та на початку 2023 року.