RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В Україні по-новому нараховуватимуть пенсію: у чому суть змін

На період війни в Україні правила розрахунку пенсій буде змінено – зарплати, що у більшості людей знизилися, враховуватися не будуть.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі.

"Рада надає можливість виключати період страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану. Відповідні зміни внесуть в Закон України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".", - йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що доходи з початку війни у більшості українців значно скоротилися, дехто почав менше працювати, а когось перевели на мінімальну зарплату. Цей фактор може зіграти погану роль під час нарахування пенсій, що призведе до суттєвого скорочення виплат пенсіонеру.

Згідно з документом, занижену під час війни зарплату можна не враховувати в розрахунку пенсій. Крім періоду страхового стажу на час дії воєнного стану, виключити з доходу для обчислення пенсії можна також і три місяці з дня його припинення або скасування.

Виключити весь період з оголошення воєнного стану і кілька місяців після підрахунку зарплати можна лише за бажанням людини під час звернення за призначенням пенсії. При цьому важливо, що страховий стаж під час воєнного стану продовжуватиме враховуватись. Пенсійний фонд враховуватиме відпрацьовані місяці, але не зарплату у цей період.

Раніше ми писали, хто у 2022 році може достроково вийти на пенсію.