RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Українцям зменшать податкове навантаження, але змусять платити всіх

Рішення про початок нової податкової реформи "10-10-10" буде ухвалено після виконання двох умов, одна з яких – сплата податків для всіх.

Про це заявив заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма, розповідаючи про податкову реформу "10-10-10" у ході 17-ї щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), проведеної Фондом Віктора Пінчука наприкінці тижня у Києві, інформує "ДТ" .

За його словами, державі невідомо про походження доходів близько 14 млн. українців – до 50% української економіки зараз у тіні, і держава офіційно не знає, звідки доходи приблизно 14 млн. осіб.

"Цей факт важливий з огляду на те, що в ході податкової реформи "10-10-10" держава планує зменшити податкове навантаження в країні. Але потрібно знайти відповідні компенсатори", - заявив Шурма.

Він також наголосив, що підвищення податків не є вирішенням економічних проблем України.

"Підвищення рівня податків майже ні до чого не призведе: можна в 3-4 рази підняти, але це вб'є бізнеси в Україні", - констатував заступник голови ОП. Він додав, що йдеться не про те, щоб не зробити ліберальні ставки податків, а щоб люди сплачували податки.

На його думку, потрібно два роки, щоб податки стали сплачувати всі, а рішення про податкову реформу "10-10-10" буде ухвалено лише після того, як буде досягнуто розуміння компенсаторів доходів бюджету.

Окрім того, Україна має намір провести консультації з міжнародними партнерами.

"Ми маємо визнати, що фінансово вижити в цій ситуації ми зможемо за допомогою наших міжнародних партнерів. Зараз ключова річ — це підтримка наших партнерів: до 60% отримуємо від партнерів. Будь-яке рішення щодо податків буде схвалено після консультацій з нашими партнерами та тими, хто фінансово нас підтримує", – сказав він.

Шурма уточнив, що базова концепція податкової реформи залишається незмінною - "10-10-10-3": 10% - податок на прибуток, 10% - ПДФО (податок на доходи фізосіб), 10% - ПДВ (податок на додану вартість) та 3% – військовий збір.

Раніше ми писали, які претензії у експертів щодо податкової реформи в Україні.