RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Податкова реформа в Україні: які претензії у експертів

В Офісі президента пропонують зменшити ставки податків на прибуток, доходи фізичних осіб, а також ПДВ. Проте економісти мають претензії до податкової реформи.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

"Передусім, неправильно упаковувати ті чи інші реформи в маркетингові обгортки. Зараз це "10-10-10", а до цього була програма кредитування "5-7-9". Це гарно звучить, але сенс реформи в тому, щоб вона була ефективною", - зазначив економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ.

За його словами, неправильна сама концепція озвученої реформи. Кущ наголосив, що якщо деякі податки в Україні вже давно потрібно знизити, то якісь можна навіть підвищити.

Так, на сьогодні найвищі податки в нашій країні – це "податки на працю", які сукупно становлять 41,5%: 18% ПДФО, 22% ЄСВ та 1,5% військовий збір.

"Тому правильна реформа могла б полягати у різкому зниженні оподаткування праці", - вважає експерт.

Пропозиція скасувати ЄСВ та військовий збір, а також запровадити базову ставку прибуткового податку на рівні 10% - хороша, проте діяти така ставка має не для всіх, а лише для тих, чий дохід не перевищує, наприклад, 100 тисяч гривень на місяць. Для тих, хто отримує вищі доходи, на думку Куща, слід застосовувати прогресивну шкалу оподаткування.

"Наприклад, до 100 тисяч гривень оподатковувати за ставкою 10%, від 100 до 500 тисяч - 20%, від 500 тисяч до 1 мільйона - 30%, а понад мільйон - 40%", - пояснив економіст, додавши, що мінімальну зарплату потрібно взагалі вивести з-під оподаткування.

Щодо ПДВ, який зараз в Україні становить 20% і застосовується до всіх товарів та послуг, то при його використанні також потрібний диференційований підхід – як це робиться в багатьох країнах Європи.

За словами Куща, на деякі товари, наприклад, ліки слід взагалі запровадити нульову ставку, на соціальні продукти харчування – в межах 10%, на комунальні послуги для населення – 5%. При цьому на предмети розкоші - прикраси, брендовий одяг, автомобілі класу "люкс" цілком виправдано застосовувати підвищену ставку ПДВ, наприклад, на рівні 30%.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Десятина з доходів: як в Україні готується податкова реформа.