RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Нацбанк знову заборонить українцям Р2Р-перекази у гривні: названо вагому причину

Нацбанк, який серйозно змінив правила купівлі безготівкових доларів, прийняв рішення з 5 жовтня повернути заборону на Р2Р-перекази за гривневими платіжними картками українських банків на карти іноземних банків.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

Нагадаємо, P2P-платежі (з англ. peer-to-peer або person-to-person) – це грошові перекази від однієї людини іншій (не продавцю чи установі).

Зазначається, що хоча дозвіл на Р2Р-перекази за кордон із гривневих карток, прийнятий у квітні 2022 року, дозволив українцям підтримати один одного під час вимушеної міграції, нині роль такого інструменту для підтримки громадян за кордоном знижується. У той же час зростають ризики, що система буде використовуватися для обходу обмежень на купівлю валюти.

"З огляду на це такий крок сприятиме захисту міжнародних резервів України, які важливі, зокрема, для безперебійної роботи економіки та для здійснення оборонних закупівель", - йдеться в повідомленні.

Водночас, українці й надалі зможуть переказувати кошти за кордон у деяких випадках:

  • для оплати навчання (на рахунки навчальних закладів),
  • для оплати лікування,
  • для оплати транспортування хворих,
  • для оплати витрат, пов'язаних зі смертю,
  • для сплати аліментів

Читайте також: Відхилення у допустимих межах: у НБУ дали прогноз на курс долара

Крім того, з 1 жовтня НБУ дозволив переказувати кошти за кордон для оплати навчання на рахунок юридичної особи-нерезидента, яка відповідно до наданих навчальним закладом повноважень здійснює прийом коштів.

Українці також можуть переказувати кошти між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта.

Водночас збережено можливість Р2Р-переказів з валютних платіжних карток українських банків на картки іноземних банків у межах щомісячного ліміту в еквіваленті 100 тис. грн.

Раніше "Апостроф" розповідав, що "Ощадбанк" втратив ексклюзивну пільгу і про те, якими будуть наслідки.