RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

"Ощадбанк" втратив ексклюзивну пільгу: якими будуть наслідки

Державний Ощадний банк був єдиною банківською установою, вклади фізосіб у якій гарантувалися державою не в мінімальній сумі гарантування, а в повному обсязі. Наприкінці серпня банк втратив цю пільгу, яка залучала до нього вкладників.

Про це розповідає ubr.ua.

Постановою №958, прийнятою наприкінці серпня, Кабінет міністрів як акціонер Ощадбанку скасував державні гарантії вкладів фізичних осіб у банку і перевів їх до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Ощадбанк раніше не був учасником Фонду гарантування, тому вклади у ньому фізичних осіб у разі банкрутства банку гарантувалися державним бюджетом у повному обсязі. Приєднання банку до загальної системи гарантування накладає на нього і ті принципи, виходячи з яких діє Фонд.

У зв'язку з війною сьогодні і Ощадбанк і всі інші банки мають гарантію 100% повернення вкладів. Проте через три місяці після закінчення війни діятиме лише гарантія ФГВФО у межах мінімальної суми 600 тисяч гривень. Все, що більше цієї суми у разі банкрутства банку "згорить".

Саме скасована пільга була основним чинником привабливості Ощадбанку для клієнтів. Там можна було тримати свої заощадження без страху втратити їх. За словами експертів, особливе становище дозволяло Ощадбанку практично не розвивати інші продукти для залучення клієнтів.

"Швидше за все, якась частина вкладників, яка розраховувала на держгарантії, піде, тому що Ощадбанк ніяких цікавих продуктів не має, ніяких переваг не пропонує. Можливо, почнуться програми, як зараз "відкрий депозит – отримаєш кредит", в основному для якихось позичальників, якщо вони туди підуть", – наголосив аналітик фінансових ринків Іван Угляниця.

Як повідомляв "Апостроф", Національний банк України (НБУ) визнав неплатоспроможним банк "Січ". Причиною такого рішення стала відмова керівництва фінустанови від сплати відсотків за використання кредитів рефінансування за липень. Така сама доля загрожує ще 12 українським банкам.