RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Влада про підвищення пенсій у 2023: пріоритет, але гарантій немає

В Україні 1 жовтня очікується чергова хвиля індексації пенсій, яких заплановано декілька на цей рік. Водночас підвищення пенсійних виплат у 2023 році залишається під питанням.

Про це повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко в етері телемарафону "Єдині новини".

"У 2021 році ми планували кілька етапів підвищення пенсійного забезпечення, і з 1 жовтня відбудуться перерахунки, пов’язані зі зростанням мінімальної заробітної плати — збільшується мінімальна пенсія за віком для непрацюючих людей, які досягли 65 років, мають повний страховий стаж, а також для інших категорій. Наступний етап цього року передбачений з 1 грудня, коли збільшиться прожитковий мінімум", - пояснив він.

Читайте також: Пенсії менше не стануть? Українцям розповіли, що буде з виплатами у 2023 році

Однак у державному бюджеті на 2023 рік не передбачено підвищення пенсій в Україні, тому Мінсоцполітики не гарантує збільшення виплат. Для держави пріорітет №1 в бюджеті - фінансування армії, оборони й безпеки, але пріорітет №2 не що інше, як соціальні виплати.

За словами Музиченка, фінасування видатків на 2023 рік склало майже 800 млрд грн, з яких понад 25% піде на пенсії, тобто 233 млрд грн. При цьому на наступний рік заплановано загальне підвищення соціальних стандартів на 5,4%.

"Звичайно, це дуже мало, але це те, що ми можемо собі дозволити. Бюджет на наступний рік формується в тій ситуації, яку ми розуміємо. Якщо будуть зміни на фронті, у військовому плані, в соціально-економічному плані, то, звичайно, в пріоритет ми закладемо подальше зростання доходів населення", - додав заступник голови Мінсоцполітики.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Кабміні назвали пріорітети соцсфери на 2023 рік.