RU  UA

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Щоб не злякатися платіжок за комуналку: лайфхаки для економії електроенергії

Через повномасштабне російське вторгнення та пов'язані з цим економічні проблеми експерти прогнозують важку зиму - в мережі з'являється безліч лайфхаків, як заощадити на тепло- та електропослугах.

Про найпопулярніших розповідають фахівці громадської організації "Центр екологічних ініціатив "Екодія".

Насамперед необхідно подбати про заміну старих ламп розжарювання енергоекономні – LED-лампи споживають приблизно на 75% менше електроенергії, ніж звичайні.

Читайте також: Світло наприкінці тунелю: чи вистачить Україні електрики взимку

  • При виборі побутової техніки необхідно звертати увагу на клас енергоефективної – вона має бути не меншою за А, а краще за А з декількома плюсами. Що більше плюсів, то менше електрики витрачає прилад.
  • Виходячи з дому, необхідно перевірити, чи скрізь вимкнено світло, а краще знеструмити всю техніку, адже в мережі вона продовжує споживати електроенергію у невеликих кількостях.
  • Використовуючи пральну машину, необхідно вибирати режим прання за температури 30-40°С, адже 90% електроенергії прання витрачає на нагрівання води. При цьому про якість прання турбуватися не варто, адже сучасні порошки дуже ефективні навіть у холодній воді.
  • Якщо плита електрична, конфорки необхідно вибирати відповідні розміру посуду, в якому готується їжа, а також при приготуванні страв завжди використовувати кришки – це скоротить не лише час, а й кількість використаної електроенергії. Крім того, в електрочайник також рекомендується набирати рівно кількість води, яку планується відразу використовувати.
  • Вимкнувши праску за кілька хвилин до прасування, також можна заощадити. Адже він ще якийсь час залишається гарячим і можна встигнути догладити дрібні деталі.
  • Коли в будинку стає прохолодніше, в першу чергу можна спробувати зігрітися теплим одягом і пледом, а потім включати обігрівач.

Раніше ми писали, як платити за електроенергію вдвічі менше.