RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

На 1 місце – 12 осіб: яка ситуація на ринку праці в Україні

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, ринок праці для тих, хто у пошуках роботи, став жорсткішим. За даними Державної служби зайнятості, на одне робоче місце, у середньому, претендують 12 українців.

Про це повідомляє "24 канал".

Читайте також: Можна отримати солідний "додаток" до пенсії: які вакансії є для пенсіонерів в Україні

Після того, як багато українців та підприємств перемістилися здебільшого на захід країни, там з'явилося більше вакансій, ніж було до повномасштабної війни. Так, станом на вересень, у західні області перевезли свій бізнес 700 підприємств, 500 з яких вже поновили свою роботу. На ці регіони припадає 30% всіх актуальних вакансій, серед яких лідер - Львівська область (13,2%), на другому місці Івано-Франківська область (4,3%), третє місце - Закарпатська область (2,9%).

За даними Національного банку України, зниження заробітної плати у приватному секторі з 24 лютого 2022 року становило 25-50%. Багато підприємств скорочували виплати працівникам чи не виплачували взагалі нічого, але за вісім місяців ситуація вже вирівнюється.

Якщо брати західні області, то у Львівській середня ЗП для фахівців складає 18 800 гривень, у Закарпатській – 16 600 гривень, у Івано-Франківській - 14 400 гривень, у Хмельницькій - 15 300 гривень, у Чернівецькій - 14 200 гривень, у Рівненській - 13 100 гривень, а в Тернопільській - 11 400 гривень.

Найбільш високооплачувані професії, які зараз пропонують роботодавці на сайтах з вакансіями - це менеджер з продажів - у середньому 20 тисяч гривень на місяць, директор – 21,5 тисячі гривень, водій – 21 тисяча гривень та менеджери по роботі з клієнтами – 17,5 тисячі гривень.

Після 24 лютого продовжують бути затребуваними IT-фахівці різних напрямків, водії, а також працівники фізичної сили: охоронці, прибиральники, різнороби, пакувальники тощо. Зокрема, з березня цього року найбільше запитів було на такі вакансій: водій, продавець, прибиральник, охоронець, вантажник, зварювальник, медсестра/медбрат, бухгалтер, тракторист, кухар, різнороб.

Також з початку повномасштабної війни роботодавці найчастіше шукають для віддаленої роботи фахівців у таких галузях: дизайн та графіка, реклама й маркетинг, зв’язок і телекомунікації, медицина та страхування.

Крім того, в останні місяці у країні збільшилася потреба у фахівцях робітничих професій, менеджерах з продажу, у сільському господарстві, а також будівництві. Таким чином, компанії шукають тих, хто буде створювати, виробляти, просувати та продавати товари й послуги.

Ще трохи статистики. Наразі в активному пошуку роботи перебувають 52,3% українців, планують шукати нове місце найближчим часом ще 16%, більше 40% втратили роботу, а 22,5% працюють за неповну заробітну плату. Також кожен четвертий працівник побоюється, що його можуть скоротити вже найближчим часом.

Нагадаємо, американська транспортна компанія Amazing Dispatch шукає в Україні спеціаліста, якому готова щомісяця платити від 40 тисяч гривень. Готові взяти студента та пенсіонера.