RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Стабільність курсу може порушитись: що буде з валютою до Нового року

На курс долара в грудні впливатимуть деякі фактори. Йдеться про втрачені робочі місця, відсутність гривневих накопичень, блекаут, який змушує українців тримати гроші у готівці, а не доларах чи євро.

Про це повідомляє UBR.

Читайте також: Гривня зміцнилася за вихідні: що з курсом долара на початку тижня

Експерти вважають, що курс гривні в Україні не повинен сильно змінитись у грудні, і для цього є низка причин.

Серед них – сезонність. Українці, незважаючи на війну, готуватимуться до новорічних свят і, відповідно, – будуть міняти валюту. Друга причина – попит на валюту все ще слабкий, банки мають достатню пропозицію.

"Втрачені робочі місця та відсутність гривневих накопичень, блекаут, який може провокувати людей тримати гроші у готівкових гривнях, а не доларах США", - розповів аналітик компанії Esperio Олександр Болтян.

Він прогнозує, що коливання курсу продажу готівкового долара першого зимового місяця буде в діапазоні 40,5 – 42 грн/$, євро - від 39,5 до 42 грн/€.

Експерти також зазначають, що гроші міжнародних донорів дають можливість валютному ринку України почуватися впевнено, але серед ризиків – можлива евакуація значної частини українців на територію Європи, через що вони активно скуповуватимуть валюту на готівковому ринку.

Раніше повідомлялося про те, що через повномасштабне РФ курс валют в Україні зазнав суттєвих змін - проте, за прогнозами експертів, у 2023 році гривня може зміцнитися, а курс долара впаде нижче 40 грн.