RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Чого чекати від долара та гривні: прогноз курсу валют у 2023 році

Через повномасштабне російське вторгнення курс валют в Україні зазнав суттєвих змін – проте, за прогнозами експертів, у 2023 році гривня може зміцнитись, а курс долара впаде нижче 40 грн.

Про це повідомляє Today.ua.

Варто зазначити, що такої думки притримується лише частина фінансових аналітиків, інші ж вважають, що гривня і надалі буде дешевшати, оскільки попри потужні доларові інтервенції на валютному ринку, Нацбанку не вдається втримати національну валюту від знецінення.

Читайте також: Орієнтир – негативний: скільки коштуватиме гривня до кінця 2022 року

На думку економіста Олега Пендзина, жодних підстав для зростання курсу долара на ринку зараз немає - завдяки експорту сільськогосподарської продукції, в Україні зараз вистачає валютної готівки, і це дає підстави для подальшого зміцнення гривні.

"Наразі потрясінь на ринку не очікується, а у разі продовження "зернової угоди" ще на рік гривня зміцнішає і може навіть наблизитися ближче до офіційного курсу", - пояснює він.

Економіста підтримує і керівник відділу аналітики Concorde Capital Олександр Паращій. На його думку, у майбутньому році долар буде нижчим за той, що закладено у бюджет-2023,адже традиційно влада закладає більше коштів, враховуючи песимістичні прогнози.

Втім, деякі аналітики не настільки оптимістично налаштовані. За словами голови Ради Нацбанку Богдана Данилишина, попри відчайдушні спроби Нацбанку утримати гривню від падіння, вона все одно сповзає вниз. Лише від початку року НБУ для підтримки національної валюти продав на валютному ринку вже 20,2 млрд доларів. Це притому, що на 1 січня 2022 року валютний резерв Нацбанку становив 30,94 млрд доларів. Втриматися "на плаву" вдалося лише завдяки валютним надходження в Україну від закордонних партнерів.

Зазначається, що єдиною можливістю стабілізації гривні може стати швидке закінчення війни із позитивним для України результатом – після цього у країну ймовірно хлинуть щедрі інвестиції, і це призведе до насичення ринку валютою, а отже й зможе зміцнити гривню.

Раніше ми писали, яким буде курс гривні за економічної допомоги Заходу.