RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Індексація пенсій у грудні: на що українцям варто звернути увагу

З 1 грудня розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 2027 до 2093 грн й у зв’язку з цим органами ПФУ провели відповідний перерахунок пенсій.

"Апостроф" пише, які ще зміни очікують пенсіонерів з початком зими 2022 року.

Якщо розмір пенсії обчислений з урахуванням наявного у неї страхового стажу та її заробітку й не досягає мінімального розміру на рівні прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, що втратили працездатність, тоді пенсію встановлюють на рівні прожиткового мінімуму.

Читайте також: Торкнеться мільйонів громадян: пенсії в Україні скоро виплачуватимуть по-новому

Якщо страховий стаж неповний, то розмір пенсії визначають пропорційно до стажу, враховуючи зазначений прожитковий мінімум. А ось якщо людина має більше страхового стажу, то до її пенсії встановлюється доплата за понаднормовий стаж.

При цьому мінімальний розмір пенсії за віком та доплату за понаднормовий стаж визначають з урахуванням прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність. Й з грудня такі пенсії перераховано.

Якщо розмір пенсії особи не перевищує розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність, доплату за понаднормовий стаж визначають, ураховуючи розмір пенсії особи. При цьому, перерахунок мінімального розміру пенсії та доплати за понаднормовий стаж стосується лише непрацюючих осіб. Тобто перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам не відбувався.

Мінімальний розмір пенсій шахтарям та повний робочий день зайнятим обслуговуванням зазначених осіб під землею, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років для чоловіків та 7,5 років для жінок встановлюється незалежно від місця останньої роботи у розмірі 80% заробітної плати особи, з якої обчислюється пенсія, але не менш як 3 ПМ, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Таким чином, якщо шахтар не працює та його пенсія встановлена у 3-кратному розмірі ПМ, то з грудня розмір його пенсії має становити 6279 грн.

Якщо щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає прожиткового мінімуму, то таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру. Отже, з грудня пенсія не може бути меншою за 2093 грн. Такий самий розмір має щомісячна доплата до пенсії в разі втрати годувальника членам сімей шахтарів.

Розмір пенсії в разі втрати годувальника залежить від страхового стажу та заробітку померлого й призначається в розмірі:

  • на одного непрацездатного члена сім’ї — 50% пенсії за віком померлого годувальника;
  • на двох та більше непрацездатних членів сім’ї — 100% пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Дітям-сиротам пенсія в разі втрати годувальника призначається в зазначених розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків.

Якщо щомісячний розмір пенсійної виплати, зокрема в осіб, яким призначено пенсію в разі втрати годувальника не досягає на одного непрацездатного члена сім’ї 100%, на двох — 120%, на трьох — 150% ПМ, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, то таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

З 1 грудня 2022 року у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму та з урахуванням державної адресної допомоги мінімальні розміри цих пенсій відповідно становлять:

  • 2093 грн (2093 грн х 100%);
  • 2511,60 грн (2093 грн х 120%);
  • 3139,50 грн (2093 грн х 150%).

Мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника, яка призначається членам сімей військовослужбовців та осіб, які мають право на пенсію, не може бути нижче від 2-х ПМ для осіб, які втратили працездатність, тобто 4186 грн.

Почесним донорам України встановлюється надбавка до пенсії у розмірі 10% затвердженого прожиткового мінімуму, що становить 258,90 грн.

Перерахунок надбавок та підвищень до пенсій, якщо їхній розмір визначається від прожиткового мінімуму, проведено всім пенсіонерам, які їх мають, та незалежно від того, працює пенсіонер чи ні.

Максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність, що становить 20930 грн.

Мінімальну пенсійну виплату особам з інвалідністю внаслідок війни надають встановленням щомісячної державної адресної допомоги, яка не досягає:

  • для осіб з інвалідність І групи — 650% х 2093 = 13604,50 грн;
  • для осіб з інвалідність ІІ групи — 525% х 2093 = 10988,25 грн;
  • для осіб з інвалідність ІІІ групи — 360% х 2093 = 7534,80 грн.

Перерахунок усіх виплат здійснено автоматично, тож звертатись в органи ПФУ пенсіонерам не потрібно. Вже перераховані пенсії виплачуватимуться пенсіонерам починаючи з неділі, 4-го грудня.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українці зможуть по-новому збирати на пенсію.