RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Відчують всі: в Україні з нового року хочуть підняти тарифи на електроенергію

В Україні у наступному році суттєво підвищаться тарифи на електроенергію. Йдеться про тариф на передачу електрики та диспетчеризацію.

Це передбачено відповідним документом, який підтримав регулятор сфери енергетики, повідомляє biz.today.ua.

Читайте також: Плата за комуналку при відключеннях світла: кому мають перерахувати і як платити менше

Так, Нацкомісія з держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП) на прохання НЕК "Укренерго" підтримала рішення вищевказаних тарифів на електроенергію.

Згідно з ним, вартість передачі електроенергії підвищиться у 1,5 раза, з 345,64 грн/МВт-год до 522,46 грн/МВт-год, а на диспетчеризацію - у 4,5 раза, з 62,13 грн/МВт-год до 283,18 грн/МВт- год.

Хоч дане рішення не стосується тарифів для населення, проте експерти переконують, що опосередковано підвищення відчують усі. Аналітики пояснюють, що підвищені затрати на виробництво товарів просто закладуть у їхню вартість.

Як повідомили в НКРЕКП, Нацкомісія намагалась ухвалити збалансовані тарифи, які допомогли б Укренерго підтримувати функції передачі електроенергії та диспетчеризації роботи енергосистеми на нормальному рівні, і, щоб підвищення не призвело до збитковості та зупинки роботи підприємств.

"На жаль, сьогодні вкрай важко досягти такої збалансованості. Адже через атаки ворога на об’єкти енергетичної інфраструктури затрати Укренерго зросли у кілька разів, і через це компанія потребує підтримки як ніколи", - зазначає у Нацкомісії.

Водночас підприємства виступають проти суттєвого підвищення тарифів на електрику, тому що це може призвести до повної зупинки виробництва. Зокрема, Запорізькому заводу феросплавів доведеться знайти додатково 300 млн грн.

Як вважає економіст Андрій Новак, підвищення тарифів є абсолютно недоречним і невчасним кроком, який нічого, окрім удару по споживачах, не принесе.

Раніше "Апостроф" назвав найскладніший місяць опалювального сезону в Україні.