RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Що буде в Україні з цінами, інфляцією та курсом валют: прогноз на 2023 рік

Економісти зробили прогноз на ціни, інфляцію та курс гривні в Україні на наступний 2023 рік. За їхніми очікуваннями, інфляція знизиться, а щодо курсу думку експертів розходиться.

Про це повідомляє "Економічна правда".

Читайте також: Економіка України під час війни: головні підсумки 2022 року

Прогноз на ціни у 2023 році

За декілька останніх десятиліть підняття споживчих цін спіткало майже всі розвинені країни та тих, де ще розвивається економіка, у тому числі Україна. На 2022 рік до війни українські експерти прогнозували, що ціни виростуть на 7,7%. Війна все змінила, але країна швидко відреагувала на ажіотаж серед споживачів, не допустила дефіциту на товари та наразі вирішуються проблеми з логістикою, особливо після кризи пального.

Очікувана інфляція у 2023 році

"Обстріли енергетичної інфраструктури росіянами негативно впливають і на інфляцію. Підприємства переносять збільшення витрат на споживачів, але це короткостроковий тренд", – повідомив заступник міністра економіки Денис Кудін.

За підсумками 2023 року прогнозується, що дефіцит електроенергії посилить споживчу інфляцію на 1-2 відсоткових пункти, залежно від того, що буде з дефіцитом електроенергії. За оцінками НБУ, навіть за таких умов цикл зниження інфляції розпочнеться у другому кварталі наступного року.

"Слабкий внутрішній попит у поєднанні з поступовим вирішенням логістичних проблем послабить інфляційний тиск", – вважає глава департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук.

Прогноз курсу гривні у 2023 році

Директор департаменту "Райффайзен банку" Олександр Печерицин зазначив, що перехід до плаваючого курсу буде можливим після завершення боїв в Україні чи зниження їх інтенсивності, коли Нацбанк зможе послабити валютні обмеження.

Водночас експерти Concorde Capital прогнозують, що офіційний курс долара залишатиметься на рівні 36,56 грн до кінця наступного року. Аналітики Dragon Capital, "Сенс банку" (раніше "Альфа банк") та групі ICU роблять ставку на підвищення офіційного курсу долара у другій половині наступного року.

"Ми передбачаємо певний керований рух обмінного курсу в бік послаблення пізніше упродовж 2023 року. Наш базовий прогноз середньорічного офіційного курсу на 2023 рік становить 40,65 гривень за долар", – зазначив начальник аналітичного відділу "Сенс банку" Олексій Блінов.

Водночас опитані виданням аналітики очікують, що офіційний курс долара наприкінці наступного року не буде значно відрізнятиметься від курсу, який є зараз на готівковому ринку: від 40,2 грн до 43 грн за долар.

У свою чергу, уряд прогнозує, що середній курс у 2023 році становитиме 42,2 грн за долар, а наприкінці року – 45,8 грн за долар. Якщо наступного року НБУ відійде від політики фіксованого курсу, то курс на готівковому ринку відрізнятиметься від офіційного не досить сильно, як це було до війни.

Раніше ми писали, що на думку експертів, світ опинився на межі зламу підходів, цінностей, управління та глобальних економічних процесів. Вони розповіли, яким був 2022-й рік та чого чекати в наступному.