RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

В Україні триває зростання цін: які продукти подорожчають найбільше

На тлі повномасштабної війни та значних економічних втрат в Україні у 2023 році інфляція, за прогнозами уряду, не сповільниться і може сягнути 28% у разі песимістичного сценарію. Найбільше вона проявиться у подорожчанні продуктів.

Про це повідомили в Agroreview.

Лідером за зростанням цін стане овочева група, яка традиційно починає дорожчати з жовтня і сильно збільшується у вартості на початку весни, коли закінчується зібраний врожай. До того ж значно зменшиться пропозиція овочів із теплиць і парників, оскільки в умовах постійних відключень електроенергії кіловат-година від генератора в 5-6 разів дорожча, ніж із мережі.

Читайте також: Економіка України під час війни: головні підсумки 2022 року

Однак зростання цін на продукти матиме свої межі, які визначить купівельна спроможність українців і вартість імпорту, що буде здатний замістити дорогу українську продукцію. Зокрема, риба вже досягла "стелі", бо здорожчала на 40% впродовж 2022 року. Те ж саме сталося з яйцями.

"Ви можете поставити на яйце і 100 гривень, але хто ж вам його купить за таку ціну? Тому виробники будуть шукати якісь компроміси з ринком, будуть шукати можливості, щоби вписатись у купівельну спроможність українців. Стеля, яка сьогодні є об’єктивною, це – ціна імпортного товару, помножена на поточний курс. Якщо твоя собівартість та ціна є суттєво вищою цієї ціни, то твій товар при всіх патріотичних почуттях купувати не будеш. Так от, у нас стеля вже сформувалась по більшості продуктів", – пояснили фахівці.

Щодо імпорту, то на нього користь "зіграє" й знищена російськими окупантами агропромислова інфраструктура. Наприклад, тільки на Чорнобаївській птахофабриці, яку росіяни зруйнували, загинули чотири з половиною мільйони курей, унаслідок чого різко подорожчали найпопулярніші в Україні види білка - курятина та яйце.

Водночас яйця можуть здешевшати, але навесні. Тим часом курятина, м'ясо й сало ще можуть подорожчати й додати в ціні близько 30%.

Варто зауважити, що швидкість зростання ціни залежить від валютного курсу: урядовці прогнозують, що середньорічний курс долара буде близько 42 гривень, тоді як деякі експерти вважають, що гривня може зміцнитися, попри продовження повномасштабної війни.

Раніше "Апостроф" повідомляв, на скільки виросли ціни на новорічний стіл та як подорожчали продукти для традиційних страв.