Новий 2023 рік українці святкуватимуть в умовах війни. На жаль, не всі зможуть традиційно відсвяткувати разом з родиною чи друзями, а дехто вважає недоречним святкувати у такий важкий для країни час. Та все ж багато українців готуються зустріти Новий рік та купують продукти до новорічного столу. Цього року експерти підрахували, що за традиційний новорічний стіл українцям доведеться заплатити набагато більше, ніж роком раніше. У скільки ж обійдеться святкування – дізнавався "Апостроф".
Традиційний новорічний стіл
Вартість бюджетного варіанту новорічного столу-2023, порівняно з минулим роком, зросла на 38%. Найбільше здорожчали яйця, риба та овочі. Про це "Апострофу" розповів економіст та виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
"Найбільше в ціні виросли яйця, практично в два рази, а риба подорожчала на 45%. Також дуже сильно зросли овочі, так званий "борщовий набір", але окрім картоплі, лідером за цінами є цибуля. Ціна на хліб виросла на 33%. М'ясо подорожчало не дуже сильно, курятина – на 35%, а яловичина – на 24%. Молоко – 12%, м'які сири піднялися у ціні на рівні 30%", – розповів експерт виданню.
Схожі розрахунки дають і в Інституті аграрної економіки. За їх даними, в середньому по Україні вартість продуктів зросла на 43,9 % – до 2655,17 грн. По Києву в середньому ціна зросла на 38,2% – до 2 934 грн.
"Суттєве зростання вартості новорічного столу однозначно викликане наслідком військових дій – грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки та українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та подорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть у найближчих планах. Тому більшість змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів", – розповів директор Інституту Юрій Лупенко.
Салат "Олів'є"
За розрахунками Інституту, салат "Олів'є" коштуватиме 281 грн, що на 41,9% більше, ніж у 2021 році. Мова про 3 кг продуктів традиційної рецептури:
- ковбаса – 115 грн за 0,5 кг (+15,5 %);
- зелений горошок – 44 грн за 0,5 кг (+28,5%);
- яйця – 44, грн за 6 шт. (подорожчали у 2,2 рази);
- солоні огірки – 34 грн за 200 г (подорожчали у 2 рази);
- майонез – 21 грн за 180 г (+58,6%);
- морква – 7 грн за 380 г (подорожчала у 2,2 рази);
- картопля – 6 грн за 840 г (мінус 9,1%);
- цибуля – 6 грн за 230 г (подорожчала у 2,8 раза).
"Оселедець під шубою"
Приготувати 1,5 кг салату обійдеться в 134 грн, що на 2,5% більше, ніж роком раніше:
- філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг;
- майонез – 21 грн за 180 г;
- морква – 3 грн за 190 г;
- буряк – 2 грн. за 250 г;
- цибуля – 4 грн за 170 г;
- картопля – 2 грн за 280 г.
М'ясні продукти.
Подорожчали вдвічі.
- півкіло нарізки із сирокопченої ковбаси "Салямі" коштуватиме 250 грн (подорожчала у 2,5 раза);
- стільки ж підчеревини копченої – 237 грн (у 2,1 раза);
- биток із свинини свіжий – 250 грн (у 2,2 рази).
- 1 кг свіжого курячого філе – 134 грн (+12%).
Зросли в ціні й інші складові новорічного столу:
- вартість овочів на новорічному столі становитиме в середньому 254 грн (+37,5 %);
- фрукти коштуватимуть 168 грн (+59,7%);
- батон білого хліба – 25грн (+3,4 %);
- шоколадні цукерки – 185 грн за 1 кг (+8,8%).
Зростання цін продемонстрували й алкогольні напої:
- пляшка ігристого вина "Артемівське" (0,75 л) коштуватиме 140 грн (+28,4%);
- пляшка (0,5 л) бренді "Шабо" 5-річної витримки – 209 грн (+16,1%).
За прогнозами експертів, ціни ще можуть підрости через можливі ракетні удари по Україні та черговий довготривалий блекаут. Але серйозних змін до кінця року не очікується.
"Навряд чи до 31 грудня ще буде відбуватися ріст цін. Але треба розуміти, що у нас дуже багато залежить від зовнішніх факторів, чи будуть прильоти ще до кінця року чи ні. Якщо будуть, то буде здорожчання. Продавці зараз вимушені користуватися генераторами, але ж не за власний рахунок. Але, думаю, до нового року серйозних змін у цінах вже не буде", – вважає Пендзин.
Новорічний стіл з делікатесами
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 525 грн. Ця ціна включає баночку червоної ікри (120 г) – 280 грн та 200 г червоної риби –245 грн.
Якщо готувати нестандартні салати, можуть знадобитися додаткові інгредієнти, наприклад, очищені креветки обійдуться в середньому у 240 грн за 250 г. Упаковка крабових паличок – близько 80 грн за 250 г. Мариновані шампіньйони – 50 грн за баночку 250 г. Консервована кукурудза – 50 грн за 400 г. Тунець консервований – 80 грн за 160 г. Баночка оливок обійдеться в 65 грн за 350 г.
До вартості новорічного столу також додасть сирна тарілка. Тверді сири коштують від 30 грн за 100 г, упаковка сиру "Камамбер" 125 г обійдеться у 75 грн, сир "Брі" – 120 грн за 125 г, сир "Дор Блю" – 70 грн за 100 г.
Додатково алкоголь коштуватиме 500-600 грн за 0,7 віскі або рому та 0,5 вермуту.
Отже з делікатесами новорічний стіл обійдеться додатково у 2000 грн.
Чи можна зекономити
Продукти власного виробництва
З приходом повномасштабної війни українці стали більш економними та запасливими. Тому, на думку Пендзина, на новорічному столі будуть переважати страви домашнього виробництва.
"Власні закрутки, соління, консервація, овочі з городу і навіть домашній майонез. Все це буде з того, що самі зробили. Ікри та червоної риби не буде практично ні в кого. З алкоголю – наливки. Українці звикли вирішувати свої продовольчі проблеми таким чином", – пояснює економіст.
Слідкуйте за акціями
В новорічний період магазини влаштовують великі акції на товари для новорічного столу. Сюди входить алкоголь, делікатеси, та ж ікра та червона риба, шоколадні набори та інше.
Готуйте менше
Приготуйте стільки, скільки зможете з'їсти, а не залишати доїдати страви ще на тиждень. Визначиться з кількістю гостей та складіть меню. Виходячи з цього, напишіть список необхідних продуктів і чітко дотримуйтеся його в магазинах.