RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

В Україні змінили правила продажу квартир у новобудовах: що потрібно знати

3 січня Кабмін ухвалив рішення про внормування сфери будівництва в України, яке повинно сприяти реалізації іпотечної програми "єОселя" за допомогою затвердження мінімального розміру гарантійної частки будівництва.

Про це повідомили в Мінекономіки.

Відтак забудовники зможуть продавати квартири тільки після введення об'єкта в експлуатацію.

Читайте також: Право власності на нерухомість: як перевірити інформацію в онлайн-режимі

Мінімальний розмір гарантійної частки будівництва об'єктів, споруджених у майбутньому, становитиме 10% загальної площі для Києва, Дніпра, Львова, Одеси та Харкова, 5%– для всіх інших населених пунктів країни. Ця частка обтяжуватиметься державою і перебуватиме в заставі до моменту повної здачі об'єкта.

Заступник міністра економіки Денис Кудін вважає, що таке рішення може позитвно вплинути на сферу первинної нерухомості та простимулювати роботу будівельної галузі, зокрема, воно:

  • змотивує забудовника завершити будівництво, щоб зняти обтяження й отримати прибуток;
  • надасть гарантії про завершення будівництва третім особам;
  • посприяє реалізації програми "єОселя".

"Рішення важливе також з огляду на запуск програми іпотечного кредитування "єОселя" на ринку первинної нерухомості. Адже для визначення банками ризиковості операції з видачі іпотеки об’єкт незавершеного будівництва має бути внесений до державного реєстру з визначенням відсутності обтяження щодо гарантійної частки", - наголосив Кудін.

Зауважимо, що обтяження речових прав на об'єкти нерухомості, споруджені в майбутньому, які включені до гарантійної частки, припинять разом з прийняттям в експлуатацію закінченого будівництва об’єкта.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що всіх забудовників в Україні зобов’яжуть реєструвати кожну квартиру у спеціальному реєстрі Міністерства юстиції.