RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Ціни на комуналку: коли та які тарифи можуть подорожчати

Уряд України до кінця повномасштабної війни заморозив тарифи на газ, тепло та воду. У той же час електроенергія для промисловості подорожчала з 1 січня, а навесні, ймовірно, піднімуть тарифи і для побутових споживачів.

"Апостроф" розповідає, які тарифи та коли можуть підвищити.

Незважаючи на мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги, за даними Держстату, комуналка у вересні 2022 року порівняно з тим же місяцем 2021 року подорожчала на 4,3%. Найбільше подорожчали каналізація (14,9%), водопостачання (12%), утримання та ремонт житла – на 24,6%.

Тарифи на холодну воду залишаються незмінними, вони можуть зрости після закінчення війни. Ціни на гарячу воду та теплопостачання також не змінюються, вони захищені мораторієм. Наприкінці 2022 року Кабмін виділив місцевим бюджетам 14 млрд гривень у вигляді субвенцій для стримування цін на гарячу воду та опалення.

Читайте також: На це є одразу кілька факторів: українцям анонсували зростання тарифів на воду

У жовтні 2022 року голова податкового комітету Данило Гетьманцев анонсував подорожчання газу для побутових споживачів після завершення опалювального сезону 2022/2023. Він зазначив, що нинішній тариф невиправдано низький, його перегляд може відбутися вже у квітні 2023 року.

Щодо електроенергії, то тариф на неї для промисловості вже зріс, а для побутових споживачів поки що залишився на колишньому рівні.

Раніше "Апостроф" розповідав, як зростатимуть тарифи на електроенергію в Україні в 2023 році.