RU  UA

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Вихід на пенсію у 60 років: який зараз потрібен стаж і скільки коштує його докупити

В Україні було змінено правила виходу на пенсію у 60 років, через що деяким громадянам доведеться докуповувати страховий стаж.

Про це пише тематичне видання "Мінфін".

Після зміни правил виходу на пенсію у 60 років деяким громадянам доведеться докуповувати страховий стаж. Це пов'язано з тим, що заслужений відпочинок за віком доступний лише тим українцям, які мають щонайменше 30 років стажу.

Читайте також: Не одна, а дві пенсії: у чому суть реформи, яку проводять в Україні

Першим способом купівлі стажу є укладання з Пенсійним фондом договорів про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування, коли громадяни цілком на законних підставах можуть докупити в держави кількість страхового стажу. 1 рік стажу коштуватиме українцям 34320 гривень.

Перший вид договору про добровільну участь у системі соцстрахування дешевше, але потрібно більше часу для вирішення питання виходу на пенсію. Документ укладається на конкретний термін, раніше якого на пенсію вийти не можна. Оплати провадяться по ньому один раз на календарний місяць. Такий договір можна укласти на строк від 1 до 5 років, і вийти на заслужений відпочинок дозволяється лише після закінчення терміну дії.

Другий вид угоди про участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування дозволяє одноразово докупити страховий стаж, що не вистачає, і відразу ж вийти на пенсію. Крім цього, подібний договір дозволяє громадянам докупувати страховий стаж як за кілька місяців, так і років. Але експерти попереджають, що ця угода вдвічі дорожча за попередній варіант.

Які документи необхідні для придбання страхового стажу:

  • заповнена заява про добровільну участь у системі державного соцстрахування або про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата ЄСВ) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції;
  • копія трудової книжки (якщо є);
  • виписка із системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копія документа, що засвідчує особу.

Раніше ми розповідали, що українцям назвали дві погані новини щодо підвищення пенсій.