RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Бідні постраждають найбільше: українцям назвали дві погані новини щодо підвищення пенсій

В умовах повномасштабної війни й дефіциту коштів у держбюджеті Кабмін відмовився від підвищення деяких соцвиплат, а щодо пенсії - залишив лише щорічне осучаснення (березневу індексацію).

Про це розповів ексміністр соцполітики Андрій Рева для Obozrevatel.

У 2017 році запровадили щорічне "осучаснення" пенсій, ідея якого полягає в підвищенні виплат навіть тоді, коли інфляція нульова, бо раніше пенсії збільшували лише на рівень зростання цін. Однак залежність від інфляції у формулі осучаснення є, і завдяки цьому пенсії у 2024 році зростуть на 24%.

Читайте також: Не одна, а дві пенсії: у чому суть реформи, яку проводять в Україні

Для індексації пенсій на 24% треба близько 60 млрд гривень, але в бюджеті виділили близько 40 млрд гривень, тому решту грошей доведеться знайти вже протягом року. Разом з цим навіть проведення осучаснення пенсій у повному обсязі буде недостатнім, оскільки у формулі варто враховувати показники саме за минулий рік, а не за попередні три роки.

Якщо оновити формулу, то пенсії доведеться підвищувати на 35%, щоб компенсувати торішнє зростання цін, проте для цього буде необхідно вже від 80 до 90 млрд грн.

"Найбідніші верстви населення, ті, хто отримує пенсію близько мінімалки, - а це близько 4 млн осіб - вони постраждають найбільше. Необхідно підвищити мінімальну зарплату з 6700 до 10 000 грн, підвищити мінімальну пенсію з 2093 грн до 4000 грн", - сказав Андрій Рева.

У зв'язку з цим він пропонує підвищувати соцстандарти за рахунок емісії від НБУ, що, на його думку, не призведе до знецінення грошей та прискорення інфляції. Натомість Рева стверджує: це стимулюватиме внутрішній попит на продукцію українського виробництва.

Однак уряд і сам НБУ такої думку не поділяють, бо емісія може стати причиною різкого стрибка цін і падінню реальних доходів усіх українців.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні зменшили виплати безробітним.