RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Індексація та доплати пенсіонерам: що зміниться у 2023 році

У 2023 році в Україні проведуть індексацію пенсій, а підвищення виплат торкнеться відразу кількох категорій громадян.

Про це пише тематичне видання "На пенсії".

Незважаючи на воєнний стан, 2023 року в Україні планують провести індексацію пенсій. Підвищення виплат очікується лише на рівні 5%.

Окрім цього, держава планує переглянути розміри мінімальних пенсій "чорнобильців", а з 1 квітня 2023 року – автоматично перерахувати виплати громадянам, які після виходу на заслужений відпочинок продовжують працювати.

Читайте також: Вихід на пенсію у 60 років: який зараз потрібен стаж і скільки коштує його докупити

Додаткові виплати у 2023 році передбачені для тих українців, які отримує пенсію меншу за мінімальну, а також для пенсіонерів з великим стажем. За понаднормовий рік стажу (жінки – 30 років, чоловіки – 35) буде доплата у розмірі 20,93 грн.

Пенсія з інвалідності, як зазначають журналісти, залежатиме від групи: особи з першою групою та страховим стажем від 1 до 10 років, залежно від віку визначення інвалідності, матимуть 100% розміру пенсії за віком.

Особи, які мають II групу інвалідності та страховий стаж від 1 до 14 років - 90% пенсії за віком. Громадянам з підтвердженою ІІІ-ою групою інвалідності та страховим стажем від 1 до 14 років передбачено 50% пенсії за віком.

Розміри пенсій зі втрати годувальника цього року будуть такі:

  • на одного непрацездатного члена сім'ї – 50% пенсії за віком;
  • на двох і більш непрацездатних членів сім'ї – 100% пенсії за віком.

Якщо йдеться про годувальника-військовослужбовця – розмір виплати залежить від причин смерті. Якщо це сталося під час виконання обов'язків військової служби - 70% грошового забезпечення загиблого годувальника кожного непрацездатного члена сім'ї (батька, дружини, чоловіка чи іншого непрацездатного члена сім'ї), якщо право про пенсію має один непрацездатний член сім'ї.

50% грошового забезпечення загиблого на кожного непрацездатного члена сім'ї, якщо право на пенсію мають два і більше непрацездатні члени сім'ї (крім батьків, дружини чи чоловіка). Якщо годувальник-військовослужбовець загинув через нещасний випадок і це не пов'язано з проходженням військової служби - розмір пенсії буде у розмірі 30% грошового забезпечення годувальника.

Раніше ми розповідали, як підвищуватимуть пенсії в Україні у 2023 році.