RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Виплати переселенцям у 2023 році: хто отримає та кому скасували

Українці, які через окупацію та бойові дії були змушені переїхати в інші регіони, автоматично продовжать отримувати виплати від держави.

Цю інформацію підтвердила голова Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

За її словами, з 1 січня 2023 року виплати громадянам з офіційним статусом ВПО будуть автоматично нараховуватися. Для поновлення допомоги від держави українцям не потрібно звертатися з документами до органів соцзахисту чи ЦНАПу.

Читайте також: Допомога малозабезпеченим сім'ям: хто може отримати і куди звертатися

Нарахування виплат громадянам зі статусом ВПО також не залежить від матеріального становища та не змінюється через його зміну.

Виплати в Україні - хто отримуватиме гроші у 2023 році

З 1 січня, згідно з постановами Кабінету міністрів, автоматично продовжено такі виплати:

  • допомога на проживання ВПО;
  • пільги, призначені раніше;
  • державна соцдопомога малозабезпеченим сім'ям;
  • щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду за ним;
  • тимчасова державна соцдопомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не отримала права на пенсійну виплату;
  • допомога на дітей самотнім матерям;
  • допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, з тяжкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними захворюваннями, дитячим церебральним паралічем, тяжкими психічними розладами, цукровим діабетом І типу (інсулінозалежний), гострими або хронічними захворюваннями нирок IV ступеня;
  • тимчасова держдопомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, або не мають змоги утримувати дитину;
  • державна соцдопомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; державна соцдопомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Виплати в Україні - кому скасують грошову допомогу у 2023 році

Грошова допомога від держави розрахована в тому числі по громадах, які знаходяться в окупації або були звільнені, або знаходяться на лінії зіткнення. Якщо район, де проживала людина, було виключено із переліку, з яким можна ознайомитись на сайті Мінреінтеграції, виплати від держави припиняються автоматично за місяць.

Якщо органами соцзахисту виявлено відомості, що вплинули на встановлення права на отримання державної соцдопомоги та визначення її розміру, про яку особа не повідомила, припиняються виплати. Допомога не зараховуватиметься на банківський рахунок з місяця, наступного за тим, у якому було отримано відповідну інформацію.

Якщо виплати припинилися, але громадянин знову отримав право на них, йому необхідно після 1 січня 2023 подати заяву про необхідність нарахування виплат.

Раніше ми розповідали, що в Україні урізали виплати безробітним.