RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чи буде в Україні долар по 50 гривень: прогноз на 2023 рік

На українському валютному ринку для курсу долара є загроза підійти під кінець 2023 року до позначки 50 грн/$, адже Національний банк може підвищити фіксований курс у другому півріччі.

Такий прогноз у коментарі "Апострофу" озвучив фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

Читайте також: Що буде в Україні з цінами, інфляцією та курсом валют: прогноз на 2023 рік

За його словами, саме на другу половину року робити прогнози складно, адже багато що залежатиме від того, чи закінчаться бойові дії та чи почнеться відновлення.

Залишається ймовірність девальвації гривні, якщо регулятор підвищить офіційний курс американської валюти.

"Нацбанк ймовірно в другому півріччі зрушить фіксований курс долара на нову планку. Ми повністю залежимо від імпорту, а це серйозно тисне на платіжний баланс... Нацбанк, безумовно, триматиме міжбанк. Я поки не бачу передумов (для повернення - ред.) до вільно плаваючого курсу. Проте, ймовірно, ми можемо дійти до рівня 50 гривень за долар на готівковому ринку (до кінця року - ред)", - припускає він.

Аналітик Сергій Фурса вважає, що більш реалістичним буде на кінець 2023 року курс на рівні 44-45 гривень/долар при підвищенні офіційного з нинішніх 36,6 гривні/долар до приблизно 42 гривень/долар.

На думку ще одного експерта Максима Орищака, цього року курс долара коливатиметься в межах 38-44 гривень. При цьому діапазон коливань євро буде ще більшим. Європейська валюта може подорожчати до 47 гривень, але потім опуститися нижче 40 гривень.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Здавалося б, до чого тут ЗСУ: яким буде курс долара у 2023 році