RU  UA

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

10 травня

9 травня

Всі новини

Індексації пенсій та виплат у 2023 році може не бути: що не так

Щороку пенсії в Україні мають індексуватися з 1 березня, але перший заступник голови комітету ВРУ з питань соціальної політики Михайло Цимбалюк зазначав, що грошей на індексацію пенсій у бюджеті поки що немає.

Про це інформує Соціальна інформаційна платформа.

Загалом, що у 2023 році індексація пенсій мала б відбутися на 22%, але в Мінсоцполітики запевняли, що індексацію пенсій мають проіндексувати лише на 5%.

Читайте також: Навесні українцям підвищать пенсії: кому додадуть 700 та 1000 гривень

У положенні Закону "Про Державний бюджет України на 2023 рік" дія статті 42 Закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" частково призупинена й питання індексації має вирішити Кабінет Міністрів.

Це означає, що тимчасово може бути змінено й сам порядок індексації - наприклад, її відсоток буде меншим, а також терміни її проведення. Те саме стосується й автоматичного перерахунку пенсій працюючим громадянам, яке автоматично проводиться з 1 квітня.

При цьому дія Закону "Про індексацію грошових доходів населення" призупинена повністю. Цим законом визначалося питання індексації зарплат, стипендій, аліментів, соціальної допомоги тощо.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як підвищуватимуть пенсії в Україні у 2023 році.