RU  UA

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

МВФ готує пакет допомоги Україні на 16 млрд доларів: названо дату

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) вивчають можливість виділення фінансової допомоги Україні на 16 мільярдів доларів. Пакет розрахований на кілька років.

Про це повідомила агенція Bloomberg, посилаючись на джерела у МВФ.

Як зазначається, такий обсяг коштів пішов би на покриття потреб країни. Однак реалізація цієї програми залежатиме від багатьох умов. Серед них - схвалення країнами "Групи семи" (G7), державами-донорами та кредиторами України. Також очікується, що це посприяє збільшенню фінансової підтримки державними та приватними кредиторами.

Примітно, що такий план вимагає внесення змін до правил кредитування Фонду. Йдеться про можливість надання позик зруйнованим війною країнам. На український уряд, окрім успішного завершення затвердженої чотиримісячної безготівкової програми, покладатиметься обов'язок щодо низки політичних заходів.

Якщо план щодо 14-16 млрд доларів схвалять до кінця березня поточного року, то на першу виплату у 5-7 млрд доларів можна буде вже розраховувати у квітні. Загалом він розрахований на 3-4 роки.

Проте, якщо він не отримає достатньої підтримки серед країн-членів МВФ, то фонд зможе підтримати Україну тільки доступною програмою Інструментів швидкого фінансування на 1,3 мільярда доларів.

При цьому зовнішнє фінансування України цьогоріч має становити не менше 39,5 млрд доларів.

Нагадаємо, що раніше МВФ у рамках програми Rapid Financing Instrument підтримав виділення Україні 1,3 млрд доларів.