RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

На них вижити нереально: в Україні вперше перерахують найменші пенсії

Вперше пенсії проіндексують тим, хто отримує найменші виплати – вони збільшаться на 19,7% від суми, яка сплачувалася станом на 1 березня 2022 року.

Про це розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі "Сніданку з 1+1".

Так, якщо раніше пенсіонер отримував 1934 грн, то після індексації сума його пенсійних виплат збільшиться приблизно на 380 грн, до 2475 грн. Варто зазначити, що раніше підвищення мінімальних пенсій проводилось разом зі зростанням прожиткового мінімуму, якого у 2023 році не буде.

За словами міністерки, таке підвищення було прийнято через високу інфляцію, зумовлену повномасштабним вторгненням Росії, і торкнеться близько 4 млн українців.

Читайте також: Пенсії, виплати військовим і не тільки: повний список змін з 1 березня

"У нас є 4 млн пенсіонерів, чия пенсія, коли її розраховували, виявилася дуже маленькою. Вона навіть менша, ніж встановлена гарантія, що пенсія не може бути нижчою за прожитковий мінімум. Ми їм проіндексуємо виплату, не пенсію, а виплату. У них, наприклад, пенсія за розрахунком становила 1800 грн, але гарантія у нас 2093 грн, тобто ми просто доплачуємо. За таких обставин як ти тіло цієї пенсії не індексуй, воно не стане більше 2093 грн, тому що самої суми не вистачає. Для таких людей ми взяли їхню фактичну виплату станом на минулий березень і проіндексували її на 19,7%", – пояснила Жолнович.

Вона наголосила, що загалом у березні 2023 року індексація пенсій торкнеться 10,5 млн пенсіонерів, а розмір збільшення буде індивідуальним – від 100 грн до 1500 грн. Індексація не поширюється на тих, хто має пенсію понад 20 тис. грн – це верхній поріг виплат, і він не підвищуватиметься.

Міністерка соціальної політики також визнала, що виділених на соціальні потреби у 2023 році 450 млрд гривень не вистачає, щоб покрити всі витрати, які несуть громадяни через повномасштабну війну, прискорення інфляції тощо. Однак цієї суми вистачить на забезпечення стабільних соцвиплат вже встановленому рівні.

Раніше ми писали, що пенсії з 1 березня не підвищать чотирьом категоріям українців.