RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Частині українців хочуть призначити пенсії "заднім числом": кого торкнеться

Верховна Рада України розглядає законопроєкт, яким хочуть призначати пенсійні виплати "заднім числом" для пенсіонерів, які перебувають в окупації, тому що вони особисто не можуть звернутись до органів ПФУ як онлайн, так і офлайн.

Про це повідомляє Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики.

Читайте також: Чи торкнеться індексація зарплат українців: важливе пояснення

Комітет радить ухвалити проєкт Закону про внесення зміни до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії.

Автори ініціативи пропонують призначати пенсії за віком та по інвалідності незалежно від строку звернення людини до ПФУ, якщо право на таку пенсію отримано після 24 лютого 2022 року. Відповідну норму хочуть зробити тимчасовою, поки діє воєнний стан в Україні та ще три місяці після його завершення.

Водночас пенсію пропонують призначити заднім числом з моменту настання цього права, незалежно від дати звернення. Якщо громадянин покидає небезпечну територію або цю територію повернули під контроль України, пенсію призначать з моменту досягнення пенсійного віку, навіть якщо не вклалися у звичайні терміни звернення.

Нагадаємо, експерти пояснили, хто отримуватиме більше в рамках підвищення розміру мінімальної пенсійної виплати, та як рахують надбавку.